Direct naar artikelinhoud

'Uitgezette journalist hielp ex aan valse papieren'

De Nederlandse journalist die Turkije is uitgezet, wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

'Uitgezette journalist hielp ex aan valse papieren'
Beeld Privéfoto

Dat zeggen bronnen tegen Nieuwsuur (NPO 2).

Ans Boersma zou haar ex-vriend, een Syriër die onlangs in Nederland is gearresteerd omdat hij lid is geweest van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, aan valse papieren hebben geholpen.

Ze werd woensdag in Instanbul opgepakt toen ze bij de immigratiedienst haar verblijfsvergunning wilde verlengen. Donderdag werd zij Turkije uitgezet en is door het Openbaar Ministerie (OM) aangemerkt als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. 

Boersma, sinds twee jaar correspondent voor het Financieele Dagblad in Turkije, gaf zelf aan dat haar uitzetting mogelijk is gerelateerd aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syrische man. Het Financieele Dagblad (FD) meldt dat de journaliste van de Turkse politie niet te horen heeft gekregen dat zij banden zou hebben met Al-Nusra.

De Balie
Het AD berichtte donderdag dat de ex-vriend van correspondent Ans Boersma dezelfde Syriër is als die opdook in debatcentrum De Balie in 2017 bij een discussie over zijn land van oorsprong. De man werd herkend als iemand die in Syrië betrokken zou zijn geweest bij terreurgroep Jabhat al-Nusra.

Later werd ook zijn broer uit Bergeijk voor dezelfde verdenking, lidmaatschap van Jabhat al-Nusra, aangehouden.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.