Luister naar

Nieuw onderzoekscentrum in Petten: 'Medicijnen in de helft van de tijd'

Nieuws
Het nucleaire instituut NRG in Petten wordt uitgebreid met een onderzoekscentrum voor medicijnen tegen kanker en andere ernstige ziekten. Nieuwe levensverlengende medicijnen kunnen daardoor sneller en goedkoper worden ontwikkeld.
Johan Hardeman
donderdag 17 januari 2019 om 15:36

Petten

In het nieuwe onderzoekscentrum gaan nucleaire experts van NRG samenwerken met medisch onderzoekers van onder meer het Antoni van Leeuwenhoek, het Radboudziekenhuis in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. Door het bundelen van de krachten verwacht NRG dat de ontwikkelingstijd van nieuwe medicijnen (10 tot 15 jaar) straks nog maar de helft van de tijd duurt.

‘Het onderzoekscentrum staat vlak bij de Hoge Flux Kernreactor, dus proeven worden op hetzelfde terrein uitgevoerd. En onderzoekers met verschillende disciplines zitten letterlijk in dezelfde ruimte te werken. Dat maakt het ontwikkelproces zeer efficiënt. We kunnen daardoor sneller en goedkoper nieuwe medicijnen op de markt brengen’, zegt een woordvoerder van NRG.

gebruikt bij kanker

Nucleaire medicijnen zijn vooral de afgelopen tien jaar op steeds grotere schaal gebruikt. De vraag naar de middelen neemt snel toe.

Ze worden toegepast bij onderzoek en genezing van onder meer schildklierkanker en prostaatkanker. Ook worden ze gebruikt bij de diagnose van hartproblemen en infectieziektes.

‘Met behulp van scans met radioactieve stoffen kunnen we bijvoorbeeld sneller dan vroeger bepalen of een bepaalde behandeling aanslaat of niet. Zo niet, dan kunnen we met een alternatief komen. Daarmee kunnen we soms iemands leven redden of verlengen’, zegt Wouter Vogel, nucleair geneeskundige van het Antoni van Leeuwenhoek.

Het ontwikkelen van nucleaire medicijnen leidt ook tot nieuwe levensverlengende behandelmethoden. Een van de meest recente ontwikkelingen is het toepassen van nucleaire medicijnen bij uitbehandelde patiënten met prostaatkanker. ‘Gemiddeld kunnen mensen hierdoor maanden langer leven. Het middel heeft ook minder bijwerkingen dan veel andere behandelingen, dus de kwaliteit van leven is relatief goed.’

Vogel heeft hoge verwachtingen van het nieuwe onderzoekscentrum in Petten. ‘De uitgebreide faciliteiten van de kernreactor en het grote aantal medische specialisten met verstand van nucleaire medicijnen in Nederland is uniek in de wereld. Ik verwacht dat we de komende jaren verscheidene nieuwe medicijnen zullen ontwikkelen waarmee we ernstig zieke mensen kunnen onderzoeken of behandelen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’