Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 15 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

De miljardenindustrie van de beste filmfranchises

Tom Cruise gaat nog twee Mission: Impossible-films maken. De acteur begon al in 1996 aan het eerste deel, maar heeft blijkbaar nog lang geen genoeg van deze filmfranchise, die toch al tot de succesvolste ooit behoort. Metro zet de zeven best verdienende sequels op een rijtje, waarbij filmseries gebaseerd of boeken en strips, zoals Harry Potter en de Marvel-comics, buitenbeschouwing zijn gelaten.

Indiana Jones

7. Hoe archeologie sexy kan zijn. De iconische Indiana Jones-films waren in de jaren ’80 extreem populair en dat verwaterde in de decennia erna amper. Geen wonder dus dat er uiteindelijk besloten werd om in 2008 met een ‘modern’ vervolg op de reeks te komen. En in 2020 mogen we het vijfde deel verwachten, met nog altijd Harrison Ford in de hoofdrol en Steven Spielberg als regisseur.
Aantal films: 6 (waarvan 2 re-issues)
Brutowinst: 1,81 miljard euro

Star Trek

6. Star Trek begon als televisieserie en daarna volgde er een hele reeks films. Inmiddels bestaat de franchise zelfs uit drie generaties: The Original Series, The Next Generation en Reboot. En als we de geruchten mogen geloven, heeft de Reboot-reeks het einde van zijn latijn nog niet bereikt. Dus ook met Mr. Kirk en Spock komen er weer nieuwe avonturen aan tijdens de ontdekkingstocht door het helaas.
Aantal films: 13
Brutowinst: 1,98 miljard euro

Mission: Impossible

5. Tom Cruise mag met zijn twee komende films nog opklimmen in deze reeks, maar voorlopig staat Mission: Impossible al op plek vijf. De actieverhalen van het personage Ethan Hunt zijn megapopulair en de tactiek om de films aardig uit te smeren (er zit soms wel vijf of zes jaar tussen de films) lijkt ook te werken. Dit kan ook makkelijk, omdat het veelal losse verhalen zijn en er weinig rode draden door de hele reeks heenlopen.
Aantal films: 6
Brutowinst: 3,12 miljard euro

Despicable Me

4. Het budget van een animatiefilm ligt doorgaans een flink stuk lager dan dat van een speelfilm. Dus dat maakt het voor bijvoorbeeld Despicable Me een stuk makkelijker om in zo’n lijstje terecht te komen. De animatiefilms lijken bovendien vaak een perfecte mix tussen wat kinderen, jongeren en volwassenen leuk vinden om te bekijken. Geen verrassing dus dat deze zo jonge filmserie het al zover schopt.
Aantal films: 4
Brutowinst: 3,24 miljard euro

Pirates of the Caribbean

3. Ook voor Pirates of the Caribbean staan er nog films op de planning, dat zeggen de geruchten. Al lijkt het er wel op dat het hoofdkarakter Johnny Depp als Jack Sparrow uit het script gaat worden geschreven. Dit terwijl de acteur zijn waarde voor de filmserie op de Caraïben in de voorbije jaren meer dan bewezen. Het zal afwachten worden of het nieuwste deel zonder zijn markante verschijning ook zo’n succes gaat worden.
Aantal films: 5
Brutowinst: 3,96 miljard euro

The Fast and the Furious

2. Strakke auto’s, stoere spierballen en snelle actie. Het is een combinatie die velen niet snel gaat vervelen. Dat de serie af en toe op de hak wordt genomen om de rare sequences en acties lijkt de fans van The Fast and the Furious niets uit te maken. De films met Vin Diesel in de hoofdrol (en vroeger de in 2013 overleden Paul Walker) zijn zo populair dat er op dit moment al een spin-off en nog twee andere films op de planning staan in de komende twee jaar.
Aantal films: 8
Brutowinst: 4,48 miljard euro

Star Wars

1. Je kan er niet omheen: Star Wars is van de buitencategorie als het gaat om filmfranchises. De space-opera van George Lucas boeit de mensen al generaties lang en bewees de voorbije jaren nog steeds massa’s naar de bioscoop te kunnen lokken. Opvallend is dat de eerste twee films samen goed waren voor tien Oscars, maar sindsdien is de prijzenplank aardig verstoft geraakt. Het doet echter niets af aan de enorme populariteit.
Aantal films: 11
Brutowinst: 8,08 miljard euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.