Direct naar artikelinhoud
Jaaroverzicht

Dit zijn onze favoriete boeken van 2018

Hartverscheurende romans, schitterend gefilmde drama's, schilderijen waar je naar blijft kijken en de beste muziek: recensenten van Het Parool kiezen hun favorieten van 2018. Dit zijn de favoriete boeken:

Blindganger van Michael OndaatjeBeeld -

Herfst, Ali Smith
'De eerste post-brexit­roman' is dit boek genoemd. Smiths associatieve roman over de jonge Elisabeth Demand en haar hoog­bejaarde hartsvriend Daniel Gluck draait ook om (kunst)geschiedenis, liefde en sterfelijkheid. Een caleidoscopische krachttoer.

Blindganger, Michael Ondaatje
Zoals vaker bij Ondaatje worden aan de hand van nevelige herinneringsflarden en half­begrepen incidenten verledens ge(re)construeerd; van pubers Nathaniel en Rachel, in 1945 verweesd achtergelaten in Londen, en hun raadselachtige moeder. Resultaat: een gefragmenteerd coming-of-ageverhaal en een suspensevolle oorlogsthriller in slow motion tegelijk.

De gulheid van de zeemeermin, Denis Johnson
Postuum verschenen verhalenbundel van Johnson (1949-2017), met zwartkomische wanhoopsbrieven uit een afkickkliniek, een portret in vignetten van een reclameman en een ontroerend én hilarisch verhaal over een samenzweringstheorie over Elvis' dood. Superieure zwanenzang.

Dirk-Jan Arensman

De bruggenbouwer, Markus Zusak
Over vijf broers die het na de dood van hun moeder en de verdwijning van hun vader samen moeten rooien, met onder meer ezel Achilles - een van de verwijzingen naar de door hun moeder geliefde Homerus. Hartverscheurend boek van de schrijver van De Boekendief.

Dit zijn onze favoriete boeken van 2018
Beeld -

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? - De weg naar voorgoed, Harrie Geelen
Alles wat Harrie Geelen door de beperkingen van zwaartekracht, tijd, geld en ruimte in de tv-serie niet kwijt kon. Taaltovenaar over de wereld van schobbejakken, faunen en nixen - en natuurlijk dwerg Gruizel: 'Van Gruis van Grint van Griend van Grond. Van de dwergmijn bij het elfenbochtje.'

Reconquista, Miquel Bulnes
De strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje verweven met de geschiedenis van de Castiliaanse neven Eloy en Carmelo die in twee kampen komen te staan, en een klooster waar broeder Pius de biecht hoort van een stervende edelvrouwe die alles samenbrengt. Complex, kleurrijk en spannend.

Marjolijn de Cocq

Dit zijn onze favoriete boeken van 2018
Beeld -

De polyglotte geliefden, Lina Wolff
In dit diepgravende, gelaagde meesterwerk draait alles om de manier waarop geliefden naar elkaar kijken. Als je het leest vanuit een feministisch perspectief gaat het over the male gaze, maar dat is bijzaak in deze roman die drie levensverhalen aan elkaar verbindt en waarvan elke zin de moeite waard is om te onthouden.

Habitus, Radna Fabias
Het poëziedebuut van de Antilliaanse Fabias laat zich met geen andere Nederlandse dichtbundel vergelijken. Haar gedichten zijn zowel wild en manisch als beheerst en bezwerend. Dat maakt de bundel ook zo'n verademing om te lezen, afgezet tegen veel dertien-in-een-dozijn navelstaarderige ­proza-poëziedebuten. 

De rode klok, Leni Zumas
In haar dystopische roman laat Zumas zien hoe in een toekomstig Amerika de levens van vrouwen ernstig worden beperkt. De roman is actueel en ook nog bijzonder origineel geschreven; stijl en opbouw zijn complex en gelaagd.

Dieuwertje Mertens

Lees ook: Dit zijn onze favoriete platen van 2018 en Dit zijn onze favoriete films van 2018

Dit zijn onze favoriete boeken van 2018
Beeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.