Luister naar

Natuur: Grote kroosvare

Nieuws
Zelfs zonder bloemen zijn veel planten buitengewoon fotogeniek. De grote kroosvaren springt in het oog vanwege de roodbruine tint en de symmetrie van de blaadjes.
beeld Kees de Heer
zaterdag 15 december 2018 om 03:00
De grote kroosvaren krijgt in het najaar een roodbruine tint.
De grote kroosvaren krijgt in het najaar een roodbruine tint.

Veel sloten krijgen in het najaar een rood­bruine kroosachtige laag. Veel poelen en plas­sen groeien eveneens dicht met roodbruine miniplantjes. Deze drijvende plantenlaagjes zijn te danken aan de grote kroosvaren, Azolla filiculoides. Deze plant heeft sterk vertakte stengeltjes, waaraan een heleboel blaadjes zitten en enkele onvertakte wortels, die in het water hangen. Op het eerste gezicht lijkt het een kroosplantje, maar het is een varen, die zich via sporen verspreidt en nooit bloemen of zaden zal vormen. Een kroosvaren kan zich ook vermeerderen door zich gewoon in tweeën te delen, zoals eendenkroos. Binnen een paar dagen kan de oppervlakte van een kroosdek zich verdubbelen; dat lukt de kroosvaren ook.

De grote kroosvaren is oorspronkelijk afkom­stig uit de subtropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. Medewerkers van botanische tuinen hebben dit plantje naar Europa ge­bracht, tegelijk met de kleine kroos­varen, die er sterk op lijkt. Vervolgens zijn beide soorten verwilderd en vanaf eind negentiende eeuw bedekken ze regelmatig onze sloten en poelen.

Kroosvarens tonen een wonderlijke symmetrie. Alle blaadjes staan keurig in twee rijen langs de bovenzijde van de stengel. Ze overlappen elkaar dakpansgewijs met een brede, vliezige rand. De bovenzijde is waterafstotend, het resultaat is dat de plantjes vaak zijn versierd met ‘parelende’ waterdruppeltjes. Eigenlijk bestaat ieder blaadje uit twee lobben. De bovenste lob meet ruim twee millimeter bij anderhalve millimeter, steekt schuin omhoog en bevat het bladgroen. De veel kleinere onderste lob ligt het diepst in het water en bevat een relatief grote holte. In deze bladholte leeft een blauwwier, namelijk de cyano­bacte­rium Anabaena azollae. Deze bacterie is in staat stikstof uit de lucht te binden, zodat hij niet afhankelijk is van nitraat uit het water. Dankzij de stikstofbinder in zijn blaadjes krijgt de kroosvaren genoeg stikstofverbindingen voor de opbouw van allerlei eiwitten.

Overwinteren gaat in onze contreien niet zo goed, dat lukt alleen op zeer beschutte plekjes. Maar in de nazomer en de herfst springen de roodbruine kroosvarens in het oog. Aanvanke­lijk zijn de plantjes blauwgroen, later worden ze rood. Als ze direct door de zon worden beschenen, is de kleur roodbruin, op beschaduwde plekken blijft de kleur gewoon groen. ?

natuurtip: Eindejaars Plantenjacht

Sinds vier jaar doen duizend landgeno­ten mee met de Eindejaars Plantenjacht. De plantenkenners van Floron (Floris­tisch Onderzoek Nederland) vragen iedereen om tussen tweede kerstdag en nieuwjaarsdag op zoek te gaan naar wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Het is de bedoeling dat je tussen 25 december en 3 januari een uur lang op pad gaat en dan alle bloeiende planten noteert. Uitgebloeide planten tellen niet mee, planten met alleen zaden evenmin – tel alleen bloeiende planten en grassen. Bij straatgras en andere grassen moet je dus controleren of er meeldraden uit de aartjes steken.

De medewerkers van Floron organiseren deze plantenjacht nu voor de vijfde winter op rij. Vorig jaar won het made­liefje met 672 waarnemingen de gouden medaille, het zilver was met 638 voor het straatgras en het brons was met 536 voor vogelmuur. Klein kruiskruid ein­digde met 533 meldingen als vierde en de paardenbloem met 512 als vijfde. Samen scoorden de plantenliefhebbers liefst 429 bloeiende plantensoorten.

Op de website plantenjacht.nl vind je tips voor de plantenjacht en via deze website kun je ook je waarnemingen invoeren. De website biedt een handige zoekkaart, zodat je de vijftien meest voorkomende winterbloeiers gemakkelijk kunt her­kennen. Als je nog weinig planten kent, ga dan mee met een speciale winter­jachtexcursie. Een overzicht van deze excursies is te vinden op de website van Floron (plantenjacht.nl).

zomerfijnstraal

Vorige week zaterdag struinde ik in de uiterwaarden van de Rijn bij Rhenen. In de Palmerswaard trof ik allerlei tyische zomerbloeiers die nu nog volop in bloei staan. De zomerfijn­straal was de talrijkste bloeier. De naam is te danken aan de bloeiperiode juli-augustus, maar blijkbaar stoort deze plant zich daar niet altijd aan. De zomerfijnstraal wordt ook wel madelieffijnstraal genoemd, want de bloemhoofdjes lijken op die van het madeliefje, met gele buisbloemen in het hart en witte lintbloemen aan de rand. Maar bij de zomerfijnstraal zijn de lintbloemen uiterst smal, hooguit één millimeter breed, vaak nog smaller. Bovendien heeft het made­liefje onvertakte bloeistengels, de fijnstraal heeft sterk vertakte bloei­stengels die losse, tuilvormige bloeiwijzen opleveren. De zomerfijnstraal stamt uit Noord-Amerika. Ze is als sierplant naar andere werelddelen gebracht en op veel plekken verwilderd. In Nederland is de madelieffijnstraal vooral te vinden in de buurt van de Rijn en de Waal.

jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid is vernoemd naar de apostel Jakobus, die 25 juli als feestdag heeft. Want deze midzomerbloeier begint vaak rond 25 juli te bloeien. Maar ik vond vorige week in de Palmerswaard een volop bloeiende plant. De feestdag van Sint Ambrosius is 7 december, dus ik zou jakobskruiskruid dit jaar ambrosius­kruiskruid kunnen dopen.

Jakobskruiskruid hoort bij de groep van de samengesteldbloemigen ofwel composieten. De leden van deze plan­tenfamilie hebben bloemhoofdjes met alleen lintbloemen (zoals de paarden­bloem), alleen buisbloemen (zoals de akkerdistel) of een combinatie van lintbloemen aan de rand en buis­bloemen in het hart van alle bloem­hoofdjes. Bij het madeliefje zijn de buisbloemen geel en de straalbloemen wit. Bij jakobskruiskruid zijn zowel de buisbloemen als de straalbloemen geel, soms ontbreken de straalbloemen. Bij klein kruiskruid ontbreken de straal­bloemen steevast, dit plantje vormt alleen buisbloemen.

enquête Natuurmonumenten

Het Nederlandse landschap is groten­deels bepaald door turfwinning. In vrijwel alle veengebieden hebben we zo veel turf gestoken, dat we daar enorme plassen aan hebben over­gehouden. Het Naardermeer is een natuurlijk meer gevuld met kwelwater, maar vrijwel al onze grote plassen zijn te danken aan grootschalige turfwin­ningen, denk aan de Vechtplassen, Nieuwkoopse plassen, Wieden en Weerribben. Nu de fossiele brandstoffen opraken, willen we omschakelen op hernieuwbare energiebronnen. De bouw van wind­molens en zonneparken zal ons land­schap opnieuw ingrijpend veranderen. De Vereniging Natuurmonumenten maakt zich daar zorgen over en daarom peilt de natuurbeschermingsorganisatie wat burgers hiervan vinden.

Iedereen kan tot 9 januari 2019 een landschaps­enquête invullen (via natuurmonumen­ten.nl/landschap).

Voor kinderen is een speciale enquête gemaakt (oerrr.nl/onderzoek).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'