Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Binnenland

‘Honderden contracten tussen artsen en de hulpmiddelenindustrie’

Artsen hebben de contracten, in handen van Follow the Money, niet naar buiten gebracht en ze werden niet vermeld in het Transparantieregister Zorg.

Medisch specialisten en ziekenhuizen hebben honderden contracten afgesloten met fabrikanten van medische hulpmiddelen, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. De helft van de contracten die het onderzoeksplatform in handen heeft, komt uit het AMC.
Medisch specialisten en ziekenhuizen hebben honderden contracten afgesloten met fabrikanten van medische hulpmiddelen, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. De helft van de contracten die het onderzoeksplatform in handen heeft, komt uit het AMC. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Artsen en universitaire medische centra hebben honderden contracten afgesloten met producenten van medische hulpmiddelen. Dat schrijft Follow the Money donderdag. Het onderzoeksplatform heeft vijftig contracten in handen die ze hebben opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De artsen en ziekenhuizen ontvangen duizenden euro’s voor onder meer het bijwonen van congressen, het geven van trainingen en lezingen op congressen. Follow the Money onderzocht 25 contracten van het AMC (inmiddels opgegaan in Amsterdam UMC), 8 van UMC Utrecht, 12 van het Erasmus MC, en 5 van Leiden UMC.

De meeste contracten zijn bovendien niet terug te vinden in het Transparantieregister Zorg, dat inzicht moet bieden in de financiële relaties tussen zorgverleners, zorginstellingen en bedrijven. Dit is sinds 2017 wel verplicht. Een woordvoerder van het AMC zegt tegen NRC dat de betreffende contracten vóór 2017 zijn afgesloten en dat hij niet zeker weer of de verplichting ook voor al deze contracten geldt. “Maar meer transparantie is nodig.”

Samenwerkingsverbanden

Volgens de woordvoerder is het afsluiten van dergelijke contracten gebruikelijk. “Er zijn allerlei samenwerkingsverbanden”, zegt hij. “Maar daar moeten we wel open over zijn.” Hij zegt dat het bestuur van het ziekenhuis er beter op zal toezien dat de contracten worden opgenomen in het register.

Ook bevatten de contracten vaak een geheimhoudingsplicht, schrijft Follow the Money, waardoor artsen problemen met ondeugdelijke producten niet naar buiten kunnen brengen. Over de wenselijkheid van de samenwerking tussen zorgverleners, ziekenhuizen en fabrikanten is al langer discussie. Sommigen vinden dat de commerciële contracten niet het belang van de patiënt dienen.

Medische hulpmiddelen worden in Europa minder uitvoerig getest dan bijvoorbeeld medicijnen. Ook het toezicht is veel minder goed geregeld. Bedrijven schakelen met de contracten daarom onder meer de hulp in van artsen om de medische hulpmiddelen te testen.