Direct naar artikelinhoud
De Serie

Het verschil tussen de rijken en de arme sloebers? Geen...

De relaties tussen arm en rijk raken behoorlijk op drift in ‘Élite’.

Een ingestort dak zorgt er in de Netflix-serie ‘Élite’ voor dat de levens van twee groepen jongeren zich vermengen. Diefstal, seks, overspel en verraad zijn het gevolg. En moord.

Op een super-elitaire, extravagant dure ­privéschool in Spanje worden op een dag drie leerlingen uit een veel lager milieu toegelaten. Niet als experiment, maar omdat het dak van hun eigen school is ingestort. Dat blijkt het gevolg van frauduleuze praktijken van een bouwbedrijf, en dat stelt als goedmakertje – natuurlijk vooral om goodwill te kweken – peperdure beurzen voor de drie ter beschikking. 

Dat is het sterke uitgangspunt van de serie ‘Élite’. Want het botst natuurlijk al heel snel tussen die arrogante, onuitstaanbare ­rijkeluiskinderen en de kids uit de armere buurten, die elkaar bekijken alsof ze in een dierentuin rondlopen. Het wringt nog meer als blijkt dat de rijke, louche vader van elite-studenten Guzmán en Marina eigenaar blijkt van het bouwbedrijf dat in ­gebreke is gebleken.

Bij het zwembad van de school is op de dag van de diploma-uitreiking iemand bloederig vermoord. Aan het eind van de eerste aflevering weten we al wie dat is

De ‘arme’ personages Samuel, ­Nadia en Christian zijn goed gekozen. Samuel heeft een alleenstaande, drinkende moeder op de achtergrond en een broer (Nano) die vaker in de gevangenis zit dan thuis. Nadia is de dochter van een strenggelovige moslimfamilie, die een levensmiddelenwinkel runt en waar uithuwelijken nog de norm is.

Op de de internationale school Las Encinas moet ze haar hoofddoek op de eerste dag al afdoen. Haar broer Omar is een homo-in-de-kast en een kleine drugsdealer. Over Christians achtergrond komen we weinig te weten. Hij is een vriend van de kleine crimineel Nano, en is van de drie de meest praktische. In andere woorden: hij past zich als een kameleon aan. Maar hij is het ook die aan het eind een verschrikkelijk dilemma voor de kiezen krijgt.

Coke

De serie begint met een flash ­forward. Bij het zwembad van de school is op de dag van de diploma-uitreiking iemand bloederig vermoord. Aan het eind van de eerste aflevering weten we al wie dat is. In acht afleveringen volgen we de gebeurtenissen die tot de moord hebben geleid. Op gezette tijden krijgen we in flash forwards ondervragingen te zien van de vrouwelijke officier die het onderzoek leidt. Alle personages komen in die ondervragingen langs. Het is een spannend procédé, dat ook al zo goed werkte in de Amerikaanse series ‘Damages’ en ‘Big Little Lies’.

Ondertussen raken de relaties tussen arm en rijk behoorlijk op drift. In de hoge, dominerende klasse wordt al net zo vaak coke gesnoven als in het kruiperige criminele milieu, en de seksuele perversiteiten van de rijken doen in niets onder voor die van armere sloebers. De één heeft de mechanismen van het leven sneller door dan de ander, en intussen moeten de zestienjarigen ook nog vragen over zichzelf en hun seksualiteit zien te beantwoorden. Chantage, overspel, diefstal, verraad, het komt allemaal langs. En uiteindelijk dus ook moord.

Verrassend

De acteurs, van wie er een paar ook al speelden in ‘La Casa de Papel’, zijn allemaal uitstekend. Miguel Herrán springt eruit als de jofele Christian met het hart op de goede plek. Hij moet de bizarre seksuele relatie tussen de rijke Polo en Carla oppeppen, en doet dat met hart en ziel, tot hij beseft in wat voor afhankelijke positie hij aan het eind gevangen zit. De problematische relatie tussen Ander (zoon van de schooldirectrice) en Omar zit ook al zo vol liefdevolle ­nuances. De afwikkeling van de moord en de reactie erop zijn niet ­alleen heel verrassend, ze dwingen ook een tweede seizoen af, dat ­inmiddels is aangekondigd.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.