Jos B. blijft vastzitten

Nieuws
Jos B. blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht ziet voldoende ernstige bezwaren om de 56-jarige Limburger in voorarrest te houden. B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.
anp
donderdag 13 december 2018 om 03:00

Maastricht

DNA van B. is aangetroffen op onder meer de onderbroek van Nicky. Bij deze sporen is het volgens de rechtbank aannemelijker dat het door ‘langdurig en intensief’ contact komt dan door vluchtig contact. ‘De verdachte heeft hier geen verklaring voor kunnen geven’, motiveerde de rechter. B. blijft in ieder geval tot de volgende zitting vastzitten. Die is op 8 maart. Het gaat dan wederom om een niet-inhoudelijke zitting.

De Limburger vertelde de rechter de hele zaak verschrikkelijk te vinden voor de familie van Nicky. Maar: ‘Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelingen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.’

Over wat er is voorgevallen op de fatale avond van Nicky wil hij niets zeggen. Hij had eerder verklaard dat hij er iets over wil zeggen ‘als de tijd daar rijp voor is’ en ‘als alles begrepen is’. Wat hij daarmee bedoelde, wilde hij niet toelichten.

zedendelicten

‘Hij heeft eerder verklaard en dat werd tegen hem gebruikt. Daarom zwijgt hij nu’, laat Roethof, de advocaat van B., weten. B. werd medio jaren tachtig verdacht van twee zedendelicten. Die zaken zijn geseponeerd.

‘Het DNA van een volwassen man zit op een dode, elfjarige jongen. Dat is heel verdacht’, aldus de officier van justitie. Het ontbreken van spermasporen wil volgens hem niet zeggen dat er geen misbruik is gepleegd, iets wat Roethof suggereerde. Nicky Verstappen uit Heibloem overleed tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in 1998. Zijn dood leek heel lang onopgelost te blijven, tot tijdens een groot DNA-verwantschapsonderzoek B. in beeld kwam. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.