Luister naar

Vierdaagse lesweek geeft meer rust

Nieuws
Basisscholen met een lerarentekort kunnen in noodgevallen beter overgaan tot een vierdaagse lesweek, stelt voorzitter van onderwijsbond AOb Liesbeth Verheggen. Sommige scholen hebben er al ervaring mee.
woensdag 12 december 2018 om 14:03
Basisscholen kunnen het lerarentekort beter opvangen door een vierdaagse lesweek in te voeren dan door leerlingen over andere klassen te verdelen of door kinderen naar huis te sturen, aldus de Algemene Onderwijsbond.
Basisscholen kunnen het lerarentekort beter opvangen door een vierdaagse lesweek in te voeren dan door leerlingen over andere klassen te verdelen of door kinderen naar huis te sturen, aldus de Algemene Onderwijsbond. anp / Marcel van Hoorn

Geleen

Doordat er relatief veel leraren met pensioen gaan en er te weinig nieuwe leraren instromen, krijgen scholen de roosters niet rond. Scholen proberen aan de wens van ouders te voldoen door kinderen te verdelen over andere klassen.

Liesbeth Verheggen noemt dat op de site van onderwijsbond AOb ‘kinderopvang’. Bovendien worden vaak onbevoegde docenten ingezet.

Sommige basisscholen hebben al voor langere of kortere tijd een vierdaags rooster ingevoerd, waaronder koepelorganisatie Zaan Primair voor basisonderwijs en speciaal onderwijs in de gemeente Zaanstad. Sinds dit schooljaar lost de organisatie het langdurige lerarentekort bij sommige groepen op door vier in plaats van vijf dagen per week onderwijs te geven. Dit gebeurt in periodes van zes tot zeven weken tussen schoolvakanties. Een structurele vierdaagse lesweek is namelijk niet toegestaan. Volgens de wet mogen scholen wel zeven keer per jaar een vierdaagse lesweek bieden.

Voorzitter van College van Bestuur Niko Persoon: ‘We hebben structureel tien vacatures openstaan. Dit tekort willen we niet oplossen door plak- en knipwerk.’ Hij doelt op het verspreiden van leerlingen over andere klassen, leerkrachten extra laten werken en een groep soms naar huis sturen. ‘Dat kan je een dag of twee dagen doen, maar op langere termijn moet er een structurele oplossing zijn.’

noodoplossing

Met die noodoplossing zijn vooral de ouders van de leerlingen blij. ‘Ze zien het natuurlijk liever anders, maar ze hebben nu wel duidelijkheid. Voor hen is het vervelend als ze via de schoolapp lezen dat er plotseling een invaljuf is of dat hun kind onverwachts thuis moet blijven.’ De leerlingen op de betreffende scholen zijn daarentegen minder tevreden. ‘De eerste vrije dag vonden ze het nog leuk, maar daarna beginnen ze zich te vervelen’, vertelt Persoon.

Toch is dit de beste noodoplossing, vindt de voorzitter. ‘Bovendien is uit eerdere ervaringen gebleken dat een kortere lesweek geen negatieve invloed heeft op de Cito-scores.’

Ook basisschool De Blinker (speciaal onderwijs) in het Limburgse Geleen koos er in november voor niet door te modderen, maar twee weken achtereen de vrijdag te schrappen. Directeur van De Blinker Loe Reinders: ‘Soms hebben we een dag of een paar dagen te weinig leerkrachten door tijdelijke uitval. Dan kunnen we leerlingen bij andere klassen voegen. Maar begin november dreigde die uitval weken te duren, dus toen hebben we besloten om dan maar een dag in de week minder onderwijs te geven.’

rouleringssysteem

Het ging alleen om groep 7 en 8. Leraren werkten met een rouleringssysteem om de groepen op te vangen. Dit is de beste noodoplossing voor de leerlingen, vindt Reinders. ‘We moeten hen zo veel mogelijk rust en structuur bieden. Onverwachts kinderen in andere klassen zetten, en werken met stagiairs en invalkrachten – die er nauwelijks zijn – draagt daar niet aan bij’, zegt hij. ‘Zeker niet voor onze leerlingen die dus speciaal onderwijs volgen: die hebben meer aandacht nodig.’ Ouders en leerlingen reageerden volgens Reinders begripvol op de actie.

Inmiddels is het team van leerkrachten van De Blinker, waar 220 leerlingen les krijgen, weer op volle kracht. ‘Maar zodra er een leerkracht ziek is, zitten we in de knel. Het wordt steeds moeilijker nieuwe en kwalitatief goede leerkrachten te vinden.’

Volgens de basisschooldirecteur komt dat onder andere door het veranderende imago van het onderwijs. ‘Verhalen over werkdruk, het lage salaris en het onveilige gevoel van leerkrachten zorgen ervoor dat ons vak negatief in het nieuws komt. Daardoor willen steeds minder mensen werken in het onderwijs.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.