Direct naar artikelinhoud
Update

Moordenaar broer kroongetuige handelde 'in een roes'

Shurandy 'Andy' S. (40) handelde 'in een roes, op de automatische piloot', toen hij broer Reduan van kroongetuige Nabil B. doodschoot in diens beletteringsbedrijf aan de tt Melissastraat in Noord.

Moordenaar broer kroongetuige handelde 'in een roes'
Beeld ANP

Dat zei hij donderdag aan het begin van zijn strafzaak.

Hij wil nog steeds niet zeggen van wie hij de moordopdracht kreeg. Hij zegt 'geen flauw idee' te hebben gehad dat zijn slachtoffer de broer was van de zes dagen eerder gepresenteerde kroongetuige.

Hij herhaalde dat hij in de periode voor de moord 'fatalistisch en onverschillig was'. "Het ging heel slecht met mij, ik gebruikte cocaïne en had het zwaar met mijn relatie. Mijn ouders waren uit elkaar. Als ik er over nadenk, denk ik dat ik de aangewezen persoon was (voor zijn opdrachtgevers) om hiervoor contact op te nemen."

Iemand van wie S. de naam niet wil noemen, had hem naar zijn zeggen al in oktober gevraagd een liquidatie te plegen. Hij zou daar 100.000 euro voor krijgen. In januari kreeg hij de opdracht een vluchtauto te stallen in een garagebox.

Sollicitatie
Op 27 maart kreeg hij de opdracht Reduan B. dood te schieten in zijn bedrijf. Hij kreeg een tas mee met een pistool en een pistoolmitrailleur.

Op de beelden van beveiligingscamera's is te zien dat hij op 29 maart vroeg in de ochtend in een zwarte auto komt aanrijden, weer weg gaat en terugkeert.

Reduan B. arriveert. Eigenlijk is het S.'s bedoeling zijn slachtoffer buiten dood te schieten, maar hij vindt dat naar eigen zeggen een te groot risico omdat er te veel mensen waren.

Het ging heel slecht met mij
Shurandy S.

S. loopt het bedrijf binnen. Bij de voordeur trekt hij zijn linkerhandschoen uit. Uit zijn rechter-achterbroekzak steekt een zwart voorwerp: het pistool. Bij de receptie zegt hij dat hij voor een sollicitatie komt. Hij wacht op een bankje, Reduan B. loopt vanuit de productieruimte naar de keuken om koffie te halen en gaat de trap op naar zijn kantoor.

Andy S.: "U zegt het en ik heb de film gezien, maar als ik de film niet gezien had... Ik heb er geen herinnering aan."

Dan klinken boven drie schoten kort na elkaar. Het slachtoffer valt bovenaan de trap op de grond. S. lost nog drie genadeschoten, staand vlak naast Reduan B. Die sterft ter plekke.

Nabestaanden
S. probeert de vluchtauto verderop in brand te steken, maar dat mislukt. Hij gaat met de bus via Weesp naar Hilversum, waar zijn vriendin woont.

Bij de moordplek blijft een handschoen achter met S.' dna er op. Ook op de tas met wapens die vlakbij de gestrande vluchtauto ligt, zitten zijn sporen.

De recherche kan S. vrij eenvoudig vinden en arresteert hem op 30 maart.

De rechtbank behandelt de zaak onder grote belangstelling van de media. De nabestaanden zitten in een andere, zwaar bewaakte ruimte.

Lees ook: 'Broer kroongetuige Nabil B. vroeg wél om bewaking'

Als ik de film niet gezien had... Ik heb er geen herinnering aan
S.

De moord op de kroongetuige

S. schoot Reduan op 29 maart met meerdere kogels dood. Hij deed zich voor als sollicitant bij het beletteringsbedrijf van Reduan in Amterdam-Noord. S. zegt niet te hebben geweten wie degene was die hij in opdracht moest vermoorden. Hij wil ook niet zeggen wie de opdrachtgever is of wie daarbij verder betrokken was.

De moord volgde zes dagen nadat justitie had bekendgemaakt dat Reduan's broer Nabil (30) kroongetuige was geworden. Nabil B. beschuldigt de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi van het geven van moordopdrachten. Zijn groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig liquidaties en moordpogingen.