RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Amerikaans Olympisch Comité greep niet in bij misbruik door turnarts

Larry Nassar. Beeld © AFP

Het Amerikaanse Olympisch Comité en de Amerikaanse turnbond hebben niet genoeg gedaan om atleten te beschermen tegen turnarts Larry Nassar. Dat blijkt uit een onafhankelijk rapport.

Het Amerikaanse Olympisch Comité (USOC) heeft het rapport laten opstellen om te kijken of er fouten zijn gemaakt. Het resultaat is een rapport van 233 pagina's. Daarvoor werd gesproken met meer dan 100 getuigen en werden 1,3 miljoen documenten gebruikt.

Vader
Lees ook:
Vader schaamt zich voor aanval op turnarts in rechtbank: 'Ik ben geen held'

Nassar kon dertig jaar lang zijn gang gaan en misbruikte meer dan 350 vrouwen. Het rapport heeft het dan ook over 'een uiting van het falen van de bond en het Olympisch Comité om te zorgen voor de veiligheid van jonge atleten.'

Onder de pet gehouden

De hoogste baas van USOC hoorde in juli 2015 van het misbruik, maar deed niets. Ruim jaar later kwam het misbruik naar buiten. In de periode tussen juli 2015 en september 2016 kon Nassar nog tientallen vrouwen aanranden en misbruiken.

De hoogste baas van het USOC was al opgestapt. De chef 'Sports Performance' van USOC, Alan Ashley, is naar aanleiding van het rapport ontslagen.

Nassar werd eerder veroordeeld tot 300 jaar cel in twee verschillende zaken. Hij komt dan ook nooit meer vrij. Onder zijn slachtoffers zijn Olympisch kampioenen Aly Raisman en Jordyn Wieber.

'Nu gaan we jouw wereld verwoesten'

02:27
Oud-teamarts Larry Nassar werd door de rechter gedwongen te luisteren naar de verklaringen van zijn slachtoffers.