Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Geen volledige spoedzorg en verloskunde bij doorstart ziekenhuis Lelystad

Het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal is momenteel de enige kandidaat om het ziekenhuis over te nemen. Daarbij zouden 70 tot 80 procent van de ziekenhuisbezoeken gewaarborgd zijn.

Een verloskundige aan het werk.
Een verloskundige aan het werk. Foto Ilvy Njiokoktjien/ANP

Bij de mogelijke doorstart van het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad ontbreken in ieder geval een volwaardige spoedzorg en acute verloskunde. Wel kunnen de inwoners van Lelystad en omgeving er terecht voor ongeveer 70 tot 80 procent van de ziekenhuisbezoeken. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal is momenteel de enige kandidaat om het failliete regioziekenhuis over te nemen. De gesprekken met de curatoren daarover zijn in volle gang, zo laat Bruins weten.

St Jansdal wil volgens hem komen tot een ziekenhuis dat voorziet in alle poliklinische zorg die al werd geleverd in Lelystad. Ook komt er in dat geval een spoedpost die zeven dagen per week, overdag en ’s avonds, is geopend voor de meer eenvoudige spoedeisende zorg. Dat zou betekenen dan 60 tot 80 procent van de patiënten die voor het faillissement naar de Spoedeisende Hulp (SEH) in Lelystad kwamen, kunnen worden geholpen.

Lees ook: Lelystad wil het regioziekenhuis niet kwijt

‘s Nachts geen spoedhulp

In de nacht en voor complexere spoedzorg moeten patiënten echter naar andere ziekenhuizen. Daarvoor kunnen zij terecht in Almere, Sneek, Heerenveen, Zwolle en Harderwijk, schrijft Bruins. Volgens de minister blijft de zorg zo binnen de wettelijke normen bereikbaar voor alle inwoners van Flevoland.

De acute verloskunde is niet in het bod van St Jansdal opgenomen, met name door het tekort aan kinderartsen. Ook lukt het niet om de noodzakelijke specialisten en voorzieningen voortdurend paraat te hebben.

Net als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis werden de IJsselmeerziekenhuis in Lelystad en Emmeloord eind oktober failliet verklaard vanwege acute financiële problemen. Beide ziekenhuizen waren onderdeel van de MC Groep van onder anderen zorgondernemer Loek Winter.

In het ziekenhuis in Lelystad liggen inmiddels geen patiënten meer en ook worden er geen operaties meer uitgevoerd. Wel is de SEH nog altijd geopend van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. De curatoren proberen dit zo te houden tot aan de eventuele doorstart.