Direct naar artikelinhoud

Bodemdaling mogelijk zeer schadelijk voor binnenstad

De bodem in grote delen van Nederland zakt meer dan gedacht, blijkt uit een bodemdalingskaart van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG).

Als de bodemdaling doorzet in het huidige tempo kan dat weleens heel schadelijk zijn voor de Amsterdamse binnenstad.Beeld anp

Dat kan grote gevolgen hebben voor bestaande- en nieuwbouw in en om Amsterdam. Onder meer door een lange, droge periode zoals afgelopen zomer droogt een veengrond meer uit dan normaal, waardoor bodemdaling sneller intreedt; een onomkeerbaar proces.

En zet die daling door in het huidige tempo dan kan dat weleens heel schadelijk zijn voor het polderlandschap zoals we het kennen, maar ook voor een historische binnenstad zoals die van Amsterdam, zegt onderzoeksleider Ramon Hanssen van de TU Delft.

Funderingen verzakken
Naast de oorzaken van bodemdaling in diepe grond, zoals gaswinning, is nu voor het eerst via een interactieve kaart de bodemdaling van ondiepe grond, zoals veen- en kleigrond, meetbaar op basis van informatie van satellietradars, gps en zwaartekrachtmetingen.

De effecten van de bodemdaling zie je nu al terug, zegt Hanssen. "Oude gebouwen met slechte funderingen kunnen verzakken, in sommige huizen ontstaan scheuren, bruggen sluiten moeilijker en kademuren verzakken. Dat wordt alleen maar erger."

Ook nieuwbouwwoningen kunnen last krijgen van de verzakkingen. Niet zozeer de woningen verzakken, "die zijn vaak stabiel en goed onderheid", maar wel de grond er omheen. Denk aan de straat, of de tuin. Het kan dus zomaar zijn dat mensen een trapje moeten plaatsen omdat de grond onder de voordeur veel dieper is komen te liggen.

Spanning op het riool
Het kan ook erger. "Ontstaat er beweging tussen het huis en de straat, dan kan er spanning op het riool, een gas- of waterleiding ontstaan." Bij oude gietijzeren gasleidingen is volgens Hanssen een explosie niet uitgesloten.

De resultaten van de nieuwe meetmogelijkheid laten zien dat nodig moet worden ingegrepen in het waterpeilbeheer, zegt Hanssen. Maar ook oude gietijzeren gasleidingen, die je nog ziet in Amsterdam, moeten volgens hem zo snel mogelijk worden vervangen.

Ontstaat er beweging tussen het huis en de straat, dan kan er spanning op het riool, een gas- of waterleiding ontstaan
Ramon Hanssen