Direct naar artikelinhoud
NieuwsMoord Khashoggi

Washington Post: Volgens CIA zit Saoedische kroonprins achter moord op Khashoggi

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek. 

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië.Beeld AFP

De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saoedische autoriteiten. Khashoggi zou volgens hen zijn vermoord op het consulaat door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saoedi-Arabië terug te brengen. Donderdag meldde de openbaar aanklager in Riyad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi.

Volgens de Washington Post baseert de CIA zich onder meer op een onderschept telefoongesprek tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur zou Khashoggi hebben gebeld om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanboel moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.

Khalid bin Salman pleegde het telefoontje in opdracht van zijn broer, schrijft de krant. Of de ambassadeur op de hoogte was van de moordplannen is niet bekend. Een woordvoerder van de Saoedische ambassade ontkent in de krant dat de inhoud van het gesprek. Via Twitter ontkende hij vrijdagavond Khashoggi ooit telefonisch gesproken te hebben.

Ook zou meespelen dat volgens de CIA Mohammed bin Salman de feitelijke machthebber is in Saoedi-Arabië. ‘Het algemene standpunt is dat het onmogelijk is dat dit is gebeurd zonder dat hij op de hoogte of betrokken was’, aldus een bron van de krant.

Lastig voor Trump

Volgens de Washington Post hebben de Amerikaanse autoriteiten groot vertrouwen in het onderzoek van de CIA. Het is tot nu toe de meest stellige verwijzing naar de feitelijke machthebber van Saoedi-Arabië als degene die achter de moord zou zitten. Volgens de krant brengt het onderzoek ook president Trump in een lastige situatie, aangezien hij juist pogingen doet om de relaties met het land, een nauwe bondgenoot in de regio, goed te houden.

Khashoggi, die onder meer voor de Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten. Hij werd op 2 oktober in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel vermoord, even nadat hij daar naar binnen was gegaan. De Saoedische autoriteiten hebben toegegeven dat de journalist is vermoord. Zijn lichaam is nog altijd niet terecht. 

De vermoorde journalist Jamal Khashoggi.Beeld AFP

Eind oktober heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zich voor het eerst uitgelaten over de moord op Jamal Khashoggi. Hij sprak onder meer over ‘een afschuwelijk misdrijf dat niet kan worden gerechtvaardigd.’ Maar Bin Salman, die veelal als alleenheerser wordt gezien, betrok zichzelf niet in de schuldvraag.