Direct naar artikelinhoud
NEDERLAND-FRANKRIJK 2-0

Oranje slaagt voor een mooie test tegen de wereldkampioen

Georginio Wijnaldum viert zijn 1-0 tegen Frankrijk.Beeld Koen van Weel, ANP

In De Kuip bleek vrijdagavond hoezeer Oranje al door bondscoach Koeman is hervormd. Wereldkampioen Frankrijk werd verslagen, waardoor zelfs poulewinst lonkt.

Weer stal of heroverde Oranje harten, op een mooie avond in de jubelende Kuip. Weer ook kon bondscoach Koeman grijnzend toezien. Hij heeft natuurlijk geen toverstok, geen trainer heeft er één, maar wat heeft hij de nationale ploeg in betrekkelijk korte tijd hervormd. Zozeer dat gisteravond zelfs de wereldkampioen werd verslagen.

Met liefst een 2-0 zege op Frankrijk verschafte Oranje, vooraf de gedoodverfde degradant, zich zicht op de poulewinst in de Nations League. Met één punt achterstand op het uitgespeelde Frankrijk treedt het maandag in Gelsenkirchen aan tegen het nu gedegradeerde Duitsland. Wat een kentering. Hadden de Fransen toch niet zoveel trek in het eindtoernooi in juni voor de nummers één? Misschien niet al te veel, maar meer toch werd de wedstrijd bepaald door de kracht al van Oranje, met én zonder bal, in de geest van zijn veeleisende coach.

Wachten op foutjes

Al snel was in De Kuip duidelijk geworden dat het een mooie test voor Oranje zou worden. Bondscoach Koeman had de ploeg opgesteld die vorige maand Duitsland had verslagen (3-0). Zo ver is hij al, dat hij na zijn inwerkmaanden kan uitgaan van wat een redelijk vastomlijnde formatie lijkt. De Franse coach Deschamps had zijn ploeg enigszins herschikt, met Griezmann hangend op rechts en Mbappé nu op de linkerflank. Matuidi speelde daar nu in zijn eigenlijke linie, op het middenveld.

Het Franse middenrif was daarmee danig vergrendeld en Nederland werd vaak de bal gegund, zoals kon worden verwacht van de in de counter gespecialiseerde Fransen. Maar Oranje voelt zich als ploeg in opbouw eigenlijk ook nog het lekkerst in de tegenaanval. Nu moest er zorgvuldig opgebouwd worden, in de wetenschap dat de Fransen op foutjes wachtten.

Oranje speelde geconcentreerd, heen en weer schuivend als een homogene ploeg, met een fraaie houding van toegenomen bravoure bovendien

Talenten tegen sterren

Daarbij ondervond Frenkie de Jong wat hem straks op een hoger niveau te wachten staat. Hij was uiteraard in het Franse kamp opgevallen en de vergrendeling op het middenveld zal ook zijn aangebracht om hem te stoppen. Van rushes over het middenveld, waarmee hij zich soms in Nederland kan uitleven, kon het nu niet komen.

Zuinigheid in balbezit was geboden, en Koeman zal vergenoegd hebben toegezien hoe niet alleen De Jong daarvan al bleek doordrongen. Oranje speelde geconcentreerd, heen en weer schuivend als een homogene ploeg, met een fraaie houding van toegenomen bravoure bovendien. Zoals De Ligt al vroeg in de wedstrijd een demarrage van Mbappé smoorde, zoals De Jong met een tackle Kanté van de bal zette, zoals Bergwijn Mbappé weer wegzette – Nederlandse talenten stonden pal tegen de sterren van het WK.

Jubelende Kuip

De kansenverhouding in de eerste helft was al keurig in evenwicht, met een vroeg schot van Wijnaldum en een door Cillessen gekeerde kopbal van Griezmann, toen Oranje De Kuip op slag van rust kon laten jubelen. Na een merkwaardige kopbal van Nzonzi viel de bal pardoes voor Babel, die ‘m nog tegen doelman Lloris schoot. Wijnaldum, de ook zienderogen oplevende loper op het middenveld, benutte de rebound (1-0).

Oranje volhardde, knap genoeg, wat heet: het viel allengs meer aan. Vroeg in de tweede helft dwong De Jong met scherp vooruitverdedigen een gele kaart voor Kanté af, De Ligt gaf nog eens een teken van zijn ontwikkeling door Giroud uit balans te brengen, en onderwijl deed De Roon opnieuw op het middenveld zijn onopvallende, maar onberispelijke werk.

Panenka

Zo kort nog na het diepste van de voetbalcrisis in Nederland voltrok zich hier een intense interland, één waarin Oranje volop meestreed, of meer dan dat. Lloris moest reddingen verrichten op een kopbal van Dumfries en een schuiver van Depay, gevleid met zijn status als nummer één-aanvaller en daarmee voortdurend dreigend.

Hij kon op de valreep nog gloriëren. De Jong werd naar beneden getrokken en Depay stapte zelfverzekerd naar de strafschopstip. Met een ‘Panenka’ passeerde hij Lloris (2-0).

Tussendoor had Griezmann nog een kansje gekregen, dat wel, maar overtuigend was zijn inbreng allang niet meer – ook ingekapseld door Oranje, dat voor de mooie test met verve slaagde.

Lees ook:

Matthijs de Ligt: Ik leer spitsen te ontleden

Hij is negentien jaar, maar Matthijs de Ligt, verdediger van Ajax en het Nederlands elftal, is al in de kracht van zijn leven

Heeft wereldkampioen Frankrijk wel zin in het duel met Oranje?

Stel, het Nederlands elftal verslaat vanavond Frankrijk in De Kuip. Wacht dan wellicht de eerste plaats in poule 1?