Luister naar

Eritrese kerk helpt Eritreeërs in Nederland amper verder

Nieuws
De Eritrese kerk draagt nauwelijks bij aan de integratie van Eritreeërs in Nederland. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over statushouders die afkomstig zijn uit Eritrea.
redactie nd
vrijdag 16 november 2018 om 08:49

Amersfoort

Eritrese statushouders vormen volgens de onderzoekers een hechte en gesloten groep. ‘Zulke netwerken hebben als nadeel dat ze neigen naar conservatisme: er is veel sociale controle en het gevaar bestaat dat ze mensen gevangen houden in hun eigen cultuur met eigen normen, waarden en wereldbeeld.’

Ook de Eritrese kerk draagt hieraan bij.

‘Veel Eritreeërs zijn gelovig en bezoeken vaak de kerk, die fungeert als basis voor sociale contacten en steun, maar die ook een tamelijk traditionele boodschap uitzendt en een geringe rol lijkt te hebben in de praktische ondersteuning van de integratie in Nederland.’

ambachtelijk

Het rapport laat zien dat de integratie van Eritreeërs op veel terreinen moeizaam verloopt. Ze voelen zich weinig vertrouwd met Nederland, zo concludeert het SCP na diepte-interviews met 26 Eritreeërs en 22 deskundigen.

(Het leren van) de Nederlandse taal wordt als zeer lastig ervaren. Ook is de afstand tot de arbeidsmarkt groot. Veel Eritreeërs voerden toen ze nog in het thuisland waren, ambachtelijke beroepen uit. Ze waren bijvoorbeeld bakker of meubelmaker. Ook voor deze werkzaamheden worden in Nederland diploma’s gevraagd. Dikwijls hebben de statushouders deze niet.

Tekenend is de ‘forse kloof’ tussen de Eritreeërs en de Nederlandse instanties. Voor veel statushouders is ­Nederland een bureaucratisch land met veel regels, die bovendien in het Nederlands en digitaal worden gecommuniceerd. Eritreeërs zijn een dergelijke moderne samenleving niet gewend.

kloof

Ook de taalbarrière draagt bij aan de kloof. De onderzoekers: ‘Eritreeërs zien hun behoefte aan ondersteuning niet beantwoord, onder instanties ontstaat het beeld van een passieve, weerbarstige en moeilijk te activeren groep.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.