Direct naar artikelinhoud

Topclubs krijgen extra vrije ronde in KNVB-beker

De eredivisieclubs die zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League of de Europa League, beginnen vanaf het seizoen 2020/2021 een ronde later aan het nationale bekertoernooi.

Dusan Tadic van Ajax heeft de 1-1 gescoord. Ajax speelt met 1-1 gelijk tegen Benfica in de groepsfase van de Champions League-wedstrijd.Beeld anp

Dat is een van de uitkomsten van de vergadering van de eredivisieclubs over door te voeren veranderingen om het Nederlandse voetbal op een hoger niveau te krijgen.

Door de Nederlandse topclubs een ronde vrijaf te geven, kunnen zij zich beter voorbereiden op de groepswedstrijden in de Europese competities in september, zo is de gedachte.

Natuurgras? Beloning
PSV en Ajax, die dit seizoen meedoen in het hoofdtoernooi van de Champions League, stroomden nu bij het nationale bekertoernooi in toen daarin nog 64 clubs actief waren. Over twee seizoenen wordt dat dus in de ronde waarin nog 32 clubs over zijn.

Voetballen op kunstgras in de eredivisie wordt niet verboden. Wel krijgen clubs die spelen op natuurgras vanaf het seizoen 2020/2021 een bonus van enkele tonnen. Het bedrag kan per seizoen per club oplopen tot maximaal 350.000 euro.

"Als je dat relateert aan de 500.000 euro die clubs gemiddeld kwijt zijn voor de overstap van kunstgras naar natuurgras, dan is dit een meer dan serieuze impuls en prikkel om clubs ertoe te bewegen over te stappen naar natuurgras," aldus Jacco Swart, voorzitter van de eredivisie cv na afloop van de vergadering.

Heracles en Emmen tegen
Van de achttien clubs uit de eredivisie hebben alleen Heracles Almelo en FC Emmen tegen de plannen gestemd die de Eredivisie CV vanaf het seizoen 2020/2021 gaat invoeren. De andere zestien clubs gingen akkoord. Daarmee was de vereiste meerderheid van tweederde bereikt.

Het pakket aan maatregelen is niet heel ingrijpend. De eredivisie blijft uit achttien clubs bestaan. Mogelijk komt er een wijziging in de promotie/degradatieregeling. Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, wilde niet aangeven op welk punt Heracles en Emmen tegenstemden, maar het lijkt te gaan om de afspraken over kunstgras. Ze spelen beide op kunstgras.

Emmen geeft in een verklaring aan niet akkoord te zijn gegaan vanwege de extra eis, verplichte deelname van vier beloftenelftallen in de eerste divisie. Nu zijn dat Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht.

"FC Emmen vond principieel dat zij als eredivisieclub hier niet over kon beslissen. Daarom heeft de club in de uiteindelijke stemming tegen gestemd," meldt de club.