Patrick van Aanholt en Javairo Dilrosun op de training van Oranje
NOS Voetbal

Oranje in de Nations League: dit staat de komende dagen op het spel

Hoe was het ook alweer? Wat is het belang van de wedstrijden die Oranje morgen en maandag speelt in de Nations League? En wat zijn de consequenties voor de EK-kwalificatie?

Het Nederlands elftal doet tot op heden goed mee in groep 1 van divisie A. Oranje staat in de poule van drie op de tweede plaats tussen wereldkampioen Frankrijk (vrijdagavond de tegenstander in Rotterdam) en Duitsland (maandag de opponent in Gelsenkirchen) in.

Uitslagen Nations League-groep 1 divisie A

Duel Uitslag
Duitsland- Frankrijk 0-0
Frankrijk- Nederland 2-1
Nederland- Duitsland 3-0
Frankrijk- Duitsland 2-1

Stand Nations League groep 1, divisie A

Land Gespeeld/Punten Doelsaldo
1. Frankrijk 3-7 4-2
2. Nederland 2-3 4-2
3. Duitsland 3-1 1-5

Voor de rasoptimisten onder ons: groepswinst zit er nog altijd in. Frankrijk kloppen (bij gelijk eindigen geeft het onderling resultaat de doorslag) en remise tegen de oosterburen is al voldoende om door te gaan naar het finaletoernooi van de Nations League volgend jaar juni met de drie andere poulewinnaars in de A-divisie. Er zal dan gestreden worden om een bokaal en flinke geldprijs.

Twee nederlagen doen Nederland evenwel naar de laatste plaats afzakken met degradatie als gevolg. Oranje moet dan bij de volgende editie van de Nations League (seizoen 2020/2021) in divisie B plaatsnemen.

Gunstige EK-loting

Maar er is meer aan de hand: goede resultaten in de Nations League helpen bij het verkrijgen van een gunstige plek in het plaatsingsschema van de kwalificatie voor het EK van 2020. De beste tien landen (van de twaalf) in divisie A worden namelijk bij de loting groepshoofd.

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk viert zijn 1-0 tegen Duitsland

Oranje staat op dit moment met drie punten achtste. IJsland kan - met nul punten, een uitwedstrijd tegen België voor de boeg en een waardeloos doelsaldo - Nederland eigenlijk niet meer passeren, terwijl Polen uit van Portugal zal moeten winnen om nog een kans te maken.

Stand van zaken in divisie A

Land Gespeeld/Punten Doelsaldo
1. Frankrijk 3-7 4-2
2. Spanje 3-6 10-4
3. België 2-6 5-1
4. Zwitserland 3-6 9-3
5. Portugal 2-6 4-2
6. Engeland 3-4 4-4
7. Italië 3-4 2-2
8. Nederland 2-3 4-2
9. Polen 3-1 3-5
10. Duitsland 3-1 1-5
----------------- ------ ------
11. Kroatië 2-1 0-6
12. IJsland 3-0 1-11

Op 2 december worden in Dublin tien EK-kwalificatiepoules geformeerd: vijf poules met vijf landen en vijf met zes landen. De vier groepswinnaars van divisie A in de Nations League belanden sowieso in een groep van vijf. De twee beste landen van iedere poule plaatsen zich voor het EK, dat in 2020 in maar liefst twaalf landen zal plaatsvinden.

Reddingsboei

Na de EK-kwalificatiereeks, die in november 2019 afgerond zal zijn, wordt de balans opgemaakt. Twintig landen plaatsen zich via die reguliere kwalificatie voor de eindronde van het EK.

Nations League, hoe zit het nu precies?

Maar aan het EK in 2020 doen 24 landen mee. Hoe zit het met die laatste vier tickets? Daar komt de Nations League als reddingsboei om de hoek kijken.

Per Nations League-divisie (dus A, B, C én D) is nog één EK-plek beschikbaar. Per divisie gaan de vier groepswinnaars - en als die al een EK-ticket heeft bemachtigd, komt een nummer twee of misschien zelfs drie in aanmerking - in maart 2020 in een play-off met elkaar de strijd aan middels halve finales en een finale.

Maar eerst maar even de wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland afwachten. Dan weten bondscoach Ronald Koeman en zijn mannen al veel meer over wat ze te wachten staat richting het ultieme doel: plaatsing voor het EK 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl