Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Is Moeskroen illegaal speeltje van supermakelaar?

Een zeldzaam beeld: makelaar Pini Zahavi is present op een wedstrijd van ‘zijn’ club Moeskroen, eind 2015.Beeld BELGA

Het Belgisch voetbal was nog maar net bekomen van het grootschalige onderzoek naar omkoping en fraude door makelaars of het kijkt al tegen een nieuw schandaal aan. Het gerecht verdenkt eersteklasser Moeskroen ervan het speeltje te zijn van supermakelaar Pini Zahavi, die de club gebruikt heeft om geld wit te wassen.

, en

Insiders van het Belgisch voetbal waren al enkele dagen op de hoogte: er zou een nieuwe reeks invallen komen, los van de operatie Propere Handen. Gisterochtend was het zover. Bij eersteklasser Moeskroen, op de voetbalbond en bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport vielen speurders binnen en werden stapels documenten in beslag genomen. Er werden bij Moeskroen ook drie bestuurders verhoord, onder wie ex-voorzitter Edward Vandaele en huidig voorzitter Patrick Declerck. Het doel van de operatie: bewijzen verzamelen die aantonen dat Moeskroen zich bezighoudt met witwaspraktijken en via bedrog zijn licentie voor eerste klasse heeft verkregen.

Een nieuwe mokerslag voor het voetbal. Zelfs al is dit onderzoek veel minder een donderslag bij heldere hemel dan de zaak rond Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Al jaren zijn er immers ernstige aanwijzingen dat Moeskroen in handen is van de Israëlische 'supermakelaar' Pini Zahavi, boezemvriend van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich en een van de eerste makelaars die clubs begon te kopen om ze te gebruiken als handelshuizen voor eigen spelers. Het gerecht is er nu van overtuigd dat Moeskroen onmiskenbaar een deel van Zahavi's imperium is, wat in strijd is met de regels van de Belgische voetbalbond en van wereldvoetbalbond FIFA.

Bij Moeskroen ontkennen ze al jaren dat ze het speeltje van Zahavi zijn en ook gisteren stak de club haar kop in het zand. Sterker: er is volgens hen sprake van een heuse 'Vlaamse beschadigingsactie'. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de aanhoudende kritiek vanuit Vlaanderen het lopende onderzoek bespoedigd heeft", foeterde voorzitter Patrick De Clerck gisterochtend na de huiszoekingen.

Volgens het federaal parket zou Moeskroen zeer ver gegaan zijn om te verdoezelen dat Zahavi en zijn zakenpartner Fali Ramadani in 2016 en 2017 Moeskroen effectief in handen hadden. Er is sprake van valsheid in geschrifte en oplichting. Want hoewel het dus verboden is om als makelaar een club te bezitten, slaagde Moeskroen er ieder jaar toch in om zijn licentie voor eerste klasse te bemachtigen. Het gerecht vermoedt nu dat de club met leugens en valse documenten de licentiecommissie om de tuin heeft geleid. Omdat KV Mechelen, dat vorig jaar degradeerde, daar ook van overtuigd is, diende het in april al een strafklacht in. Het is op basis daarvan dat het gerecht in actie schoot.

Naast de illegale eigenaarsconstructie onderzoeken de speurders ook of er sprake is van witwassen. Moeskroen, dat in 2009 al eens in vereffening ging, heeft amper fans en sponsors. Niet levensbatbaar, dus. Dat is ook de voornaamste reden waarom de Henegouwers in 2015 hun club verkochten. Of, zoals voorzitter Declerck in 2016 zei: "Zonder buitenlands geld moeten we koeien op ons veld zetten."

Doorsluizen

Het gevolg is dat makelaars al jaren aan een stuk de club gebruiken als vehikel om er spelers uit hun eigen portefeuille te stallen en weer door te sluizen naar een volgende bestemming. Volgens het parket zijn er aanwijzingen dat miljoenen euro's uit de offshorebedrijven van Zahavi via Moeskroen gepasseerd zijn. De club had de voorbije jaren zelfs spelers onder contract die geen minuut op het trainingsveld hebben gestaan maar wel doorgesluisd werden naar een volgende bestemming.

Zahavi zelf ontkent alle aantijgingen en zegt niets meer met Moeskroen te maken te hebben.

Volgens het parket zijn er aanwijzingen dat miljoenen euro's uit de offshorebedrijven van Zahavi via Moeskroen gepasseerd zijn

Ondertussen kijken verschillende tweedeklassers met argusogen naar het dossier. Naast KV Mechelen hebben nog drie andere clubs het plan opgevat om zich burgerlijke partij te stellen: Westerlo, OH Leuven en Lommel. Drie clubs die in het verleden degradeerden omdat Moeskroen zijn licentie heeft behaald.

Dat zou de voetbalbond dan weer met een ongezien scenario confronteren. Want wat doe je met drie clubs die onterecht gedegradeerd zijn? Mogelijk moet er dan één seizoen een competitie met meer dan zestien clubs in eerste klasse afgewerkt worden. Of hoe het Belgische voetbal met ieder nieuw schandaal dieper in de chaos terechtkomt.