Het Brabantse Pilot is eigenlijk vooral gericht op custom mountainbikes en trekkingfietsen. Versnellingsbakken als de in het bracket ingebouwde Pinion en de Rohloff Speedhub in de achternaaf zijn een uitdaging voor de mannen. De frames – uitsluitend titanium – worden in Nederland getekend en in het Verre Oosten geproduceerd. Maar gelukkig maken ze ook racefietsen.

Klassiek

De Pilot Veturi en de Celes zijn twee racemodellen met schijfremmen. Er is nog één model met velgremmen: de heerlijk klassieke Magna. Aerospace grade 5 and grade 9 dubbel butted titanium, oversized onderbuis (maximaal doorsnede 40 millimeter), stevig balhoofdbuis met twee maten lagers, derailleurkabels buiten langs de onderbuis, ruimte voor 28 millimeter banden en een BSA-bottom bracket. En met een speciale finish: het zachtglanzende titanium wordt afgewisseld met een ‘geblazen’ kleurtje. Middels een speciaal anodiseringsprocedé, wat gewoon in Nuenen wordt gedaan, zie je op de testfiets een stel ‘gouden’ decals. Mooi en chique!

Klapperen

De Magna lijkt bijna een oversized aluminium racer, om eerlijk te zijn. Een alledaagse racer waar de hoge inzetbaarheid van afdruipt. Stijf, prima bij het aanzetten, bocht in en uit als een zonnetje, goed reagerend ‘op het gas’. Titanium? Ja, maar… Pilot heeft het testmodel uitgerust met een stel hoge OHR-wielen (eigen import) en zowel tijdens het remmen als het al vernoemde aanzetten is de invloed van de wielset doorslaggevend. Het kenmerkende klapperen op de kasseien is altijd een feest. Een mooi koppel, dat wel. Wil je een rustiger gedrag; kies dan wielen met lage alu velgen.

Maatwerk mogelijk

Een frame weegt los 1600 gram en kost inclusief volledig carbon voorvork 1899 euro. Wil je de Magna op maat betaal, dan je daar 250 euro extra voor. Compleet kost deze Magna ruim 5000 euro. Gezien de standaard onderdelengroep lijkt het knap veel geld. Kijk je echter naar de exclusiviteit en de aandacht die Pilot schenkt aan de afwerking, dan is het een faire prijs. Voor een echte stoere bak.