Direct naar artikelinhoud

Premier Maleisië: Goldman Sachs heeft ons bedrogen

Premier Maleisië: Goldman Sachs heeft ons bedrogen
Beeld REUTERS

De Amerikaanse bank Goldman Sachs is betrokken bij grootschalige verduistering in Maleisië. Dat land eist geld terug.

Maleisië is volgens premier Mahathir Mohamad ‘bedrogen’ door bankiers van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank was betrokken bij het nationale investeringsfonds 1MDB van Maleisië, waaruit in enkele jaren tijd 4,5 miljard dollar is weggesluisd. Met het geld werd onder meer vastgoed, kunst, juwelen, een vliegtuig en een Nederlands jacht gekocht.

Goldman Sachs hielp het fonds in 2012 en 2013 bij de uitgifte van obligaties. Die leverden 6,5 miljard dollar op. “Er is bewijs dat Goldman Sachs dingen heeft gedaan die verkeerd zijn”, zei Mohamad dinsdag tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC. Volgens hem werkt de interne controle van de investeringsbank niet.

Low kocht onder meer een jacht van 250 miljoen dollar bij de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco

Maleisië wil al het geld terug dat Goldman Sachs voor de werkzaamheden heeft gekregen, zei minister van financiën Lim Guan Eng maandag al. Dat zou 600 miljoen dollar zijn. Maleisië rekent hierbij op hulp van het Amerikaanse ministerie van justitie.

Bekentenis

Na Lims uitspraken daalde de koers van Goldman Sachs naar het laagste niveau in twee jaar. In het verslag over het derde kwartaal meldde de investeringsbank onlangs dat onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie of van andere autoriteiten de bank aanzienlijke boetes kan opleveren. Amerikaanse aanklagers vervolgen twee bankiers van Goldman Sachs wegens witwassen en omkoping. Tim L. heeft bekend en moet 43,7 miljoen dollar boete betalen. Roger N. is gearresteerd in Maleisië en wordt mogelijk uitgeleverd aan de VS.

Spil in het schandaal is de Maleisiër Low Taek Jho. Hij had geen officiële functie bij het staatsfonds, maar oefende veel invloed uit en zorgde goed voor zichzelf. Low is spoorloos. Ook de voormalige topman van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, heeft hem meermalen ontmoet. In reactie op vragen van de Wall Street Journal zei de bank dat het ging om ontmoetingen met de Maleisische premier en dat vooraf niet bekend was dat Low erbij zou zijn. Blankfein zou zich Low niet herinneren.

Low kocht onder meer een jacht van 250 miljoen dollar bij de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco in Alblasserdam met geld van Maleisië. Het schip is dit jaar in Indonesië in beslag genomen en naar Maleisië gevaren. Daar wordt het geveild. Ook is geld uit het fonds gebruikt voor Hollywood-speelfilms zoals ‘The Wolf of Wall Street’ en voor de aanschaf van kunstwerken van onder meer Van Gogh en Monet.

Schaamteloos

Het ontwikkelingsfonds 1MDB moest bijdragen aan de economische voorspoed van het Maleisische volk. Maar kort na de oprichting in 2009 werd het eerste miljard al overgeboekt naar een Zwitserse bankrekening. Vijf jaar lang werd het fonds geplunderd, met hulp van overheidsfunctionarissen. Het schandaal bezorgde de vorige premier Najib Razak dit jaar een verkiezingsnederlaag. Hij is aangeklaagd wegens corruptie.

De huidige topman van Goldman Sachs, David Solomon, noemde het vorige week ‘verschrikkelijk’ dat twee voormalige werknemers ‘schaamteloos de wet hebben overtreden’. Het kwartaalverslag van Goldman Sachs vermeldt dat een derde manager van de firma op de hoogte was van de omkooppraktijken.

In zijn bekentenis verklaarde Tim L. dat hij samenspande met andere werknemers van Goldman Sachs om feiten weg te houden bij de afdeling die toezicht houdt op naleving van de regels. Dat paste volgens hem bij de bedrijfscultuur van de bank.

Lees ook:

Maleisië bemachtigt Nederlands jacht van 250 miljoen in corruptieschandaal

Uit een Maleisisch investeringsfonds, bedoeld om de economische voorspoed van burgers te vergroten, zijn miljarden ontvreemd, onder meer om het luxe jacht Equanimity te kopen.