Luister naar

Procureur-generaal Rinus Otte: ‘Rek regels rond euthanasie niet op’

Nieuws
De bestaande euthanasiewetgeving moet niet te gemakkelijk worden verruimd richting mensen die lijden aan dementie, of die hun leven ‘voltooid’ achten. Ook moeten ­artsen de huidige regels niet oprekken.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 13 november 2018 om 03:08

Den Haag

Dat zei procureur-generaal Rinus Otte maandag, bij de presentatie van een boek over hoe de Staat zich moet opstellen rond het thema ‘voltooid leven’. Otte is de procureur-generaal die medische ethiek in zijn portefeuille heeft.

Zijn uitspraken zijn opvallend, want juist afgelopen vrijdag besloot het college van procureurs-generaal (de leiding van het Openbaar Ministerie) om een arts die euthanasie toepaste op een 74-jarige wilsonbekwame demente vrouw, strafrechtelijk te vervolgen. Over twee andere euthanasiezaken neemt het OM binnenkort een beslissing.

Otte zei zich niet te willen uitlaten over lopende strafzaken. Maar hij zei wel dat hij pleidooien ziet ‘om de kaders om zieke mensen dood te maken, te vergemakkelijken’. Artsen moeten daarin echter niet voor eigen rechter gaan spelen, waarschuwde de procureur-generaal. ‘Veel artsen zien de wet als tegenstander’, zei Otte. Hij waarschuwde echter voor de neiging om ‘in ingewikkelder situaties maar andere regels aan te leggen’. De topman van het OM sprak bewust over ‘dood maken’, omdat hij ‘de wonderlijke ontwikkeling ziet om de dood zachter te maken, en het lijden als mensonwaardig te beschouwen’.

leren sterven

Het lijden kan echter niet ontmanteld worden, waarschuwde Otte. ‘De dood is het grootste taboe dat ons leven vergezelt. Maar zoals we moeten leren lopen, zullen we ook moeten leren sterven.’ Het begrip ‘een zachte dood’ komt volgens de procureur-generaal ook voort uit de secularisatie. ‘Want sterven, hoe doe je dat als er geen geestelijke is die verbinding legt tussen leven en dood?’ Volgens Otte wordt er steeds meer naar de arts gekeken, die als ‘een zielzorger in een witgeverfde zwarte jas’ stervende mensen moet begeleiden. ‘Artsen gaan dan de absolutie verlenen, en bepalen dat je lijden te groot en te zwaar is geworden. Ik zeg het wat gechargeerd. Ik wil geen arts tekort doen, maar ook onder medici woedt hierover een scherpe discussie.’

Otte zei dat het OM geen artsen in de cel gaat zetten. Hij is er kritisch over dat artsen een proces over een euthanasiezaak al als bedreigend zien. ‘De wet en het recht gaan hand in hand om het leven te beschermen’, aldus Otte, die de vraag stelde of ‘we niet te snel zijn gegaan met het verleggen van de grenzen’.

in eigen hand

Otte sprak bij de presentatie van het boek Staat en taboe van rechtsfilosoof Paul Frissen. Frissen pleit ervoor dat de Staat het geweldsmonopolie weer volledig in eigen hand neemt, en niet deels overlaat aan artsen en ‘lekenrechtspraak’. Het OM of de rechter zouden euthanasieverzoeken vooraf moeten toetsen. Frissen waarschuwde voor een ‘grenzeloze’ euthanasiepraktijk. ‘We moeten niet naar een oneindige uitbreiding van het maakbaarheidsverlangen.’

SGP’er Kees van der Staaij zei dat de beschermwaardigheid van het leven het tegenwoordig snel verliest van zelfbeschikking. ‘Vaak wordt een verpleeghuisopname als een doodvonnis gezien, en euthanasie als goede zorgverlening.’ Van der Staaij zei dat het tijd is voor herwaardering van de ‘schroom’ rond euthanasie.

Pia Dijkstra (D66), die bezig is met een initiatiefwet rond ‘voltooid leven’, zei dat zij het taboe niet wilde slechten en dat levensbeëindiging nooit normaal wordt. ‘Maar als je persoonlijke biografie én biologie niet meer parallel lopen, houdt autonomie voor mij wel in dat je zelf bepaalt of het leven nog bij je levensverhaal hoort.’ Ook zei ze dat de Euthanasiewet en haar initiatief rond ‘voltooid leven’ voortkwamen uit de samenleving. Ze wees op het ‘grote draagvlak voor de huidige Euthanasiewet’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’