RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Entertainment

Famke Janssen: 'Stan Lee was een pionier'

Famke Janssen Beeld © AFP

De Nederlandse actrice Famke Janssen heeft haar diepe bewondering voor de overleden stripheldenbedenker Stan Lee betoogd. Janssen was te zien in vijf films over de X-Men, een groep mutanten met superkrachten.

Lee, de geestelijk vader van de meeste personages uit het universum van uitgever Marvel Comics, overleed gisteren op 95-jarige leeftijd.

"Met zijn eindeloze fantasie wist hij prachtige superhelden met gebreken te creëren die decennialang diepe indruk hebben gemaakt op de levens van mensen", aldus Janssen. "Hij had een hart zo groot als het Marvel-universum dat hij grotendeels zelf creëerde. Lee leerde ons dat mensen elkaar moeten accepteren, ongeacht hun huidskleur, hun seksuele voorkeuren of hun geloof."

Bedenker
Lees ook:
Bedenker Spider-Man en The Hulk Stan Lee (95) overleden

Ook veel andere acteurs die de afgelopen jaren in de huid kropen van Marvel-helden, reageren bedroefd op het overlijden van Lee. Zo zegt Captain America-acteur Chris Evans dat Lee 'decennia lang jong en oud avontuur bood, ontsnapping, troost, zelfvertrouwen, inspiratie, kracht, vriendschap en plezier'.

Sleutelrol

Lee speelde een sleutelrol bij de opkomst van Marvel Comics als toonaangevend bedrijf in de stripboekenwereld. Hij werkte er samen met artiesten als Jack Kirby en Steve Ditko en stond er mede aan de basis van helden als The Fantastic Four, Spider-Man, The Incredible Hulk, X-Men, Iron Man en The Avengers.

De door Lee bedachte karakters stonden vaak bekend om hun menselijke trekjes. "Ze hadden altijd een zekere mate van menselijkheid of een tekortkoming", zei Shirrel Rhoades, een voormalig onderdirecteur bij Marvel. "Iconisch als Superman mag zijn, hij staat bekend als een braverik. Hij heeft geen echte gebreken."

Vrijwel allemaal verfilmd

De strips van Marvel werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Moederbedrijf Marvel Entertainment is in 2009 gekocht door Disney. Dat imperium bemachtigde daarmee de rechten over de superheldenstal.