Pégé Café in Gieten en De Toeter in Groningen beste cafés van de provincie

Pégé Café Gieten. Foto: Website Pégé Café

Pégé Café Gieten. Foto: Website Pégé Café

Pégé Café in Gieten is door de jury van de Misset Café Top 100 verkozen tot beste café van Drenthe. Café De Toeter in Groningen eindigde één plaatsje onder het Drentse café en is het beste café van de provincie Groningen.

Pégé Café haalde de 17e plaats in de Top 100, De Toeter eindigde als 18e. Huppel The Pub in Den Haag werd uitgeroepen tot beste café van Nederland.

't Plein in Meppel (69ste) was het enige andere Drentse café dat de Top 100 haalde. Dat kreeg echter ook een 6e plek in de Top 30 Publieksprijs. Pégé Café haalde in die rangschikking de tiende plek.

Publieksprijs Top 30

Behalve De Toeter haalden ook de Groningse cafés De Pintelier (22e), Merlot (29ste), De Oude Wacht (39ste) en Soestdijk (95ste) de Top 100. Alle cafés zijn gevestigd in de stad Groningen, geen enkel Gronings dorpscafé haalde de ranglijst. In de Publieksprijs Top 30 komt geen enkel Gronings café voor.

Zes Friese cafés kregen een vermelding in de Top 100. De Markies in Leeuwarden scoorde het hoogste met een 26ste plaats. In Publieksprijs Top 30 was Het graauwe Paard in Oudebildtzijl het beste Friese café met een twaalfde plaats.

Kritiek

De Misset Horeca Top 100 krijgt nogal eens kritiek, omdat cafés betalen om mee te doen. Daarom vermeldt de organisator, het horecavakblad Misset Horeca, tegenwoordig keurig bij de Top 100 wat de werkwijze is.

Het blijft heel goed mogelijk dat het echte beste café helemaal niet in de lijst staat, omdat de eigenaar niet bereid is om te betalen.