Stadskanaal wil extra druk op spoorlijn

De gemeenteraad van Stadskanaal doet opnieuw een smeekbede voor een spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal.

De voltallige gemeenteraad riep maandagavond het college van B en W van Stadskanaal op om extra druk te zetten om de spoorlijn nieuw leven in te blazen, en waar mogelijk ook door te trekken naar Emmen.

Verkiezingen

De lijn is al tijden een vurige wens van Stadskanaal. De raad doet de oproep juist op dit moment omdat de provinciale verkiezingen komend voorjaar op stapel staan. Provinciale Staten heeft toegezegd om nog in deze termijn een beslissing te nemen over de spoorlijn Veendam-Stadskanaal.

De lijn kreeg de laatste weken bovendien extra aandacht omdat vanwege interesse vanuit de gemeente Emmen, de regio Twente en de provincie Overijssel. De gemeente Emmen wil graag een verbinding via Stadskanaal naar Veendam. De regio Twente zou de lijn willen doortrekken naar Almelo, Hengelo en Enschede. De provincie Overijssel wil met de provincies Drenthe en Groningen een onderzoek starten naar de mogelijkheden.

Economische ontwikkeling

De spoorlijn zal goed zijn voor de economische ontwikkeling, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van Zuidoost-Groningen, zo stelt de raad. Bereikbaarheid van de stad Groningen wordt substantieel verbeterd voor leerlingen, studenten en forenzen.

Het college is het daar van harte mee eens. Wethouder Goedhart Borgesius reageert positief op de motie. ,,Wij willen ons graag enorm inzetten voor deze twee punten.’’