Wat kost het hoger beroep de blokkeer-Friezen? (Véél minder dan doneeractie opbrengt)

Jenny Douwes tijdens haar ‘huldiging’ op 12 oktober. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Jenny Douwes tijdens haar ‘huldiging’ op 12 oktober. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De doneeractie voor de veroordeelde blokkeer-Friezen gaat richting de 200.000 euro. Dat roept de vraag op: wat kost zo’n hoger beroep eigenlijk?

Is het al zeker dat er hoger beroep komt?

Een groot deel van de blokkeer-Friezen heeft aangegeven zeker in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ze kregen werkstraffen opgelegd van 80 tot 200 uur . Jenny Douwes kreeg de zwaarste straf van 240 uur , voor opruiing. Formeel heeft hun advocaat Tjalling van der Goot echter nog geen beroep ingesteld.

Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie, dat op het punt van het ‘verhinderen van een betoging door middel van geweld’ vrijspraak moest slikken. Beide partijen hebben nog tot 23 november de tijd om in beroep te gaan.

Wat kost het om in hoger beroep te gaan?

In beroep gaan is in principe gratis. Je hoeft geen leges te betalen. Je hebt wel geld nodig voor een advocaat, al staat het iedereen vrij zijn eigen verdediging te doen. Verdachten met een minimaal inkomen hebben recht op gesubsidieerde rechtsbijstand en krijgen dan een advocaat toegewezen. Een toevoeging, heet dat in strafrechttaal.

De blokkeer-Friezen hebben dankzij de doneeractie van Robin van Prattenburg zoveel geld tot hun beschikking - de teller staat nu op 175.000 euro - dat ze de luxe hebben dat ze hun eigen advocaten kunnen uitzoeken. Het ziet er naar uit dat ze zich in hoger beroep opnieuw door Tjalling van der Goot en diens kantoorgenoot Wim Anker laten verdedigen.

Hoe is het bedrag dat de advocaten krijgen opgebouwd?

In zo’n grote zaak zullen de verdachten en het advocatenkantoor een prijsafspraak maken, zegt Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland. Gekeken wordt dan naar het uurtarief. ,,Advocaten vragen tussen de 140 en 300 euro per uur en soms nog meer, waarbij moet worden aangetekend dat 300 al uitzonderlijk hoog is”, zegt Geene.

Ook wordt er gelet op de complexiteit van de zaak. ,,Op basis van wat ik van de zaak weet, lijkt me 100 uur werk realistisch”, zegt Geene. ,,Dan kom je dus op een bedrag van tussen de 15.000 en 30.000 euro. Wel moet je als advocaat nu al nadenken of je aanknopingspunten ziet om in cassatie te gaan. Dat is een kostbaar verhaal, dus daar moet je rekening mee houden.” Een andere advocaat, die anoniem wil blijven, schat het bedrag op 20.000 euro. Advocatenkantoor Anker & Anker zelf doet nooit uitspraken over tarieven.

Er moet wel ‘in redelijkheid’ gedeclareerd worden. De advocaten kunnen dus niet de hele pot opmaken, simpelweg omdat het geld er is.

Wat gebeurt er met al het geld dat overblijft?

Daar is nog niet over nagedacht, zegt Robin van Pattenburg, de man uit Lelystad die de online-doneeractie voor de blokkeer-Friezen op touw heeft gezet. ,,Stel, er blijft geld over aan het eind van de rit, dan zal ik hierover overleg hebben met Jenny en de blokkeer-Friezen”, laat hij weten.

Wanneer is het hoger beroep dan?

Dat is nog niet bekend. De verdediging houdt er rekening mee dat het wel een jaar kan duren voordat het Gerechtshof in Leeuwarden de megazaak kan behandelen.