Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 12 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Politie zal straks ook ‘nee’ moeten zeggen

Te veel nacht- en piketdiensten, te weinig pauzes en vrijwel standaard overwerken. De problemen in de politiesector blijven zich opstapelen. Dit jaar is de Arbeidstijdenwet, een wet waarin staat hoe lang je per dag mag werken en wanneer je recht hebt op pauze, bij de politie al ruim 173.000 keer overtreden.

Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politiebond (NPB), baalt van de cijfers. „Dit is nu al het zesde jaar op rij dat de jaarlijkse cijfers naar buiten worden gebracht. En iedere keer weer blijkt dat de politie te maken heeft met structurele onderbezetting. Voortdurend wordt gezegd dat er iets aan wordt gedaan, maar ondertussen verandert er niks.”

Noodmelding

Het is een prachtig beroep, maar dit is zo niet vol te houden, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. Hij duidt op de druk van de nachtdiensten bij jonge agenten, het aantal overuren dat politiemensen maken (in 2018 bijna 1,4 miljoen uren) en het ziekteverzuim dat volgens de Nationale Politie ligt op zo’n 8 procent. Volgens hem ligt het zelfs een paar procentpunt hoger.

„Wij hebben zoveel werk, dat we de Arbeidstijdenwet wel móéten overtreden”, zegt Ramon Meijerink (31). Hij is hoofdagent in Tilburg en tijdelijk werkzaam bij de recherche. „Als je aan het eind van je dienst een melding krijgt van een overval, reanimatie of zelfdoding, kun je dat moeilijk negeren. Met als gevolg dat je bijna standaard overuren maakt.”

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen
Ramon Meijerink, hoofdagent bij de politie in Tilburg.

De extra uren die hij maakt, probeert hij zoveel mogelijk op te nemen. „In de praktijk kan dat lastig zijn, want er vaak is er geen ruimte voor. Dan laat ik ze uitbetalen.” Meijerink is al helemaal gewend aan alle overuren die hij maakt. „Na een vroege dienst of een dagdienst plan ik standaard geen privéafspraken. Die kun je negen van de tien keer toch niet halen.”

Sinterklaasintocht

Doordat het politiewerk de afgelopen jaren gigantisch is veranderd, is de werkdruk toegenomen, zegt Struijs. „Vroeger was er tijdens de landelijke Sinterklaasintocht één wijkagent aanwezig, nu zijn er honderden agenten aanwezig.”

Maar niet alleen het aantal ‘poppetjes’ op evenementen neemt toe, ook het aantal festiviteiten waar blauw aanwezig moet zijn, benadrukt hij. „Straks komen de kerstmarkten en oud en nieuw er weer aan. Overal moeten we aanwezig zijn.” Hij zwijgt even. „Maar het houdt een keer op. Er komt een moment dat we ook ‘nee’ moeten gaan zeggen. Dat kan een hele moeilijke discussies worden tussen de politiechef en de burgemeester, maar de gezondheid van onze medewerkers heeft op dit moment onze absolute prioriteit.”

Gaat dat niet ten koste van de veiligheid? Volgens hoofdagent Meijerink valt het mee. „De belangrijke zaken pakken we echt wel op. Wat je alleen wel ziet is dat burgers langer moeten wachten op een aangifte die ze hebben gedaan. En ze zullen minder blauw op straat zien.”

Betrokkenheid

Ondanks de huidige situatie, piekert Meijerink er niet over om van baan te switchen. „Ik heb het mooiste beroep dat er is. Het is soms hard werken, maar m’n overuren hebben ook te maken met betrokkenheid. Ik denk dat de bonden en korpsleiding met de nieuwe cao en plannen om de werkdruk aan te pakken, het beste met ons voor hebben. Net zoals wij dat hebben met de burger.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.