-

Spraakherkenning vergroot efficiëntie Britse Health Service enorm

‘Turning your back to the patient’ is een veelgebruikte uitdrukking in Engeland en de VS. Artsen besteden meer tijd aan de invoer van patiëntengegevens in een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), dan aan de patiënt zelf. Spraakherkenning helpt de Britse NHS geld besparen, het gebruik van papier te verminderen en de toenemende stroom aan patiëntdocumenten te managen.

Onderstaande tekening bracht een 7-jarige mee naar haar kinderarts. Deze tekening werd later gepubliceerd in JAMA.

Maand na maand verhoogt de administratieve druk op medische professionals. Dit leidt uiteindelijk tot minder tijd met de patiënten en burn-outs. Het gebruik van intelligente op AI-gebaseerde spraak-en taaltechnologie helpt de arts om meer tijd vrij te maken voor de patiënt. Dat is een vooruitgang die we moeten stimuleren.

Op dit moment worden er diverse pilots en proefperiodes gedraaid met spraakherkenning in combinatie met EPD’s, en deze worden met groot enthousiasme ontvangen. Sterker nog, bij veel van de pilotprojecten is spraakherkenning inmiddels onmisbaar geworden voor de medische professionals. Een mooi voorbeeld van de succesvolle inzet van spraakherkenning zien we terug bij de National Healthcare Service (NHS), in Engeland.

Van leuk voor thuis naar onmisbaar op de werkvloer

Er zijn meerdere goede redenen zijn waarom spraakherkenning aan populariteit wint binnen de gezondheidszorg. Allereerst ons bewustzijn van spraakherkenningssoftware: met de opkomst van consumentenproducten als Siri, Amazon Echo en Google Home raken we steeds meer gewend aan spraakbesturing. En wat dacht je van de digitale assistent in de auto? Deze geavanceerde toepassingen van spraakherkenning voor de consument zorgen ervoor dat gebruikers inzien welke toegevoegde waarde en mogelijkheden deze technologie heeft.

De spraakherkenningsproducten in de medische wereld zijn sterk verschillend van deze consumentenproducten en volledig toegespitst op de doelgroep. Ze bevatten hoog gespecialiseerde medische vocabulaires en hebben ingebouwde data-encryptie. Het staat vast dat de nieuwe spraakherkennings-engines, tevens in combinatie met de kracht van neurale netwerken, de nauwkeurigheid en het gebruiksgemak enorm vergroten.

Op naar een papierloze NHS

Eerder noemde ik de NHS als voorbeeld van de succesvolle inzet van spraakherkenning. Een tweede reden voor het succes van spraakherkenning komt voort uit de ogenschijnlijk onmogelijke uitdaging die de NHS aan moet gaan: hoe zorg je voor een hogere kwaliteit van de gezondheidszorg met een steeds krapper zorgbudget. Deze uitdaging wordt niet opgelost door overheidsinvesteringen in de NHS te verhogen, hoe hoog die investeringen ook zijn. Digitalisering van het patiëntendossier is wél één van de fundamentele pijlers om dit te bereiken.

De documentatie van patiëntgegevens op papier is een tijdrovend proces dat het onmogelijk maakt om gegevens te delen. Tegen 2020 wilt de Britse overheid dan ook een ‘paperfree NHS’. De implementatie van EPD-systemen is een essentiële schakel om een papiervrije NHS te bereiken. Het gebruik van een EPD-systeem vergt echter wel een 1 uur extra administratief werk per dag voor de arts. Artsen spenderen in totaal tot vijftig procent van hun dag aan administratieve activiteiten. Dit leidt tot productieverlies en burn-out.

Onmisbaar voor de efficiëntie van de NHS

Op het administratieve vlak blijkt spraakherkenning een betrouwbare bondgenoot te zijn. Gegevens dicteren en ze zo direct in een digitaal patiëntendossier verwerken, kost minder tijd dan het maken van aantekeningen of het opnemen van een gesprek om dat later uit te moeten werken. Medische verslaglegging op basis van spraakherkenning zorgt ervoor dat verschillende processen weggelaten kunnen worden en zorgt ervoor dat zorgverleners binnen de NHS hun doelen kunnen halen en zich naar een papierloze toekomst kunnen bewegen.

Stel duidelijke doelen

Natuurlijk vraagt een overstap naar spraakherkenning wel om medewerking van de zorgverleners die de technologie moeten uitrollen en inzetten. Met welk doel gaan ze aan de slag met de software? Gaat het puur om financiële doelstellingen? Wil je de administratiekosten verlagen? Door deze doelen vast te stellen, samen met het huidige niveau van administratiekosten en de tijd die medewerkers aan documenten kwijt zijn, kunnen we kijken naar spraaktechnologie en hoe deze technologie wordt ingezet om betere resultaten en een goede ROI te behalen.

Als ik vooruitkijk, zie ik de druk bij de NHS niet per direct afnemen. Maar de vooruitgang die we zien bij bijvoorbeeld het gebruik van spraaktechnologie in ziekenhuizen, is veelbelovend. Ik denk dat spraaktechnologie voor de NHS een belangrijke reddingsboei gaat zijn. Spraakherkenning helpt de NHS geld besparen, het gebruik van papier te verminderen en de toenemende stroom aan patiëntdocumenten te managen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de NHS – het is een mooi voorbeeld van hoe optimalisatie van processen een oplossing biedt voor een vraagstuk waarbij het simpelweg verhogen van investeringen niet het antwoord blijkt te zijn.

Frederik Brabant spreekt tijdens de e-Health Convention. e-Health Convention wordt georganiseerd door Emerce en Skipr en vindt dit jaar plaats op donderdag 15 november in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond