Luister naar

Hier gebeurde het: Joods gezinsdrama in Lochem

Nieuws
Willem Bouwman Willem Bouwman
zaterdag 20 oktober 2018 om 03:00
In dit huis vond in 1910 een vreselijk drama plaats.
In dit huis vond in 1910 een vreselijk drama plaats. nd

Aan de Westerwal in Lochem, aan de rand van het oude stadscentrum, staat een niet meer gebruikte synagoge. Het gebouw dateert uit 1865. Naast de synagoge staat een woning waar de joodse onderwijzer woonde.

In 1910 werd het huis bewoond door Abraham Bachrach (68) en zijn echtgenote Jette Cohen (70). Zij leefden in armoedige omstandigheden, want ze besteedden bijna al hun geld aan de studie van hun beide kinderen, David (26) en Marcus (28). Het waren twee getalenteerde jongens. Marcus was afgestudeerd in de rechten, de letteren en studeerde Hebreeuws in Amsterdam, waar hij op kamers woonde. In Lochem gaf hij joodse godsdienstles.

In de zomer van 1910 ging het niet zo goed met Marcus. Hij maakte een nerveuze, overspannen indruk. Over de oorzaak is later veel gespeculeerd. Was hij overspannen geworden, omdat hij zo langdurig en intensief studeerde? En waarom studeerde hij zo hard? Marcus stond bekend als een liefhebbende zoon. Voelde hij zich schuldig, omdat zijn ouders in armoe leefden om zijn studie te kunnen betalen? Men zei ook dat hij van z’n geloof gevallen was.

Op zondag 24 juli 1910, ’s avonds rond half negen, spoelde er op het strand van Scheveningen een man aan. Hij leefde nog, maar was buiten kennis. Toen hij bij bewustzijn gekomen was, en men hem vroeg wie hij was en hoe hij in de golven terechtgekomen was, zweeg hij. De man keek angstig. Na enige tijd zei hij dat hij een joodse godsdienstonderwijzer uit Lochem was en letteren had gestudeerd.

De volgende ochtend ontving burgemeester Haitsma Mulier van Lochem een brief van Marcus. De brief was een dag eerder geschreven. Marcus liet weten dat hij die ochtend om half tien naar Den Haag vertrokken was, nadat hij zijn vader en moeder had gedood. In de enveloppe had hij voor tachtig gulden aan bankbiljetten bijgevoegd, om de schulden aan zijn ouders te betalen.

De burgemeester begaf zich naar de woning naast de synagoge aan de Westerwal. Nadat de deur was opengebroken, werd duidelijk dat Marcus naar waarheid geschreven had. Onder aan de trap lag vader Bachrach, met talrijke steekwonden in hoofd en hals. In de slaapkamer vond men moeder Bachrach. Ook zij was dood. De met bloed bespatte muren verraadden dat Marcus als een razende tekeer was gegaan.

Niet ver van de plek waar Marcus ­Bachrach zich had willen verdrinken, vond een kind die dag een briefje. Het zat in een hoed waar een wandelstok doorheen gestoken was. Op het briefje stond: ‘Hier heeft zich verdronken Marcus Bachrach uit Lochem, na onder veel moeite zijn studie volbracht te hebben en thans zijn lieve ouders heeft kunnen steunen, maar hen in eene waanzinnige vlaag van het leven beroofd heeft en deze gebeurtenis niet kon overleven.’

De ouders werden begraven op de joodse begraafplaats in Lochem. Marcus werd opgenomen in een krankzinnigengesticht. Hij overleefde de oorlog en stierf in 1958 in Franrkijk. Zijn broer David werd op 13 augustus 1942 vermoord in Auschwitz. ?

wat

een voormalige synagoge met godsdienstonderwijzerswoning

waar

aan de Westerwal in Lochem

waarom

hier sloofden Abraham Bachrach en zijn echtgenote Jette Cohen voor de studie van hun twee getalenteerde kinderen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.