RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Saoedi-Arabië geeft dood Khashoggi in consulaat toe: 'Er brak een gevecht uit'

Beeld © ANP

De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben nu voor het eerst openlijk toegegeven dat Saoedische journalist Jamal Khashoggi inderdaad is gedood in het consulaat in Istanbul.

Dat zou zijn gebeurd nadat er 'een gevecht was uitgebroken', zegt de Saoedische aanklager op de staatstelevisie in zijn land. De rol van 18 Saoedi's wordt nu onderzocht door de aanklager. Zij zijn allemaal gearresteerd, zei hij. Ook zijn twee officials ontslagen.

Doodseskader

Of bij deze verdachten ook de mannen van het ingevlogen 'doodseskader' zijn is niet bekendgemaakt. De ochtend van Kashoggi's dood arriveerde een groep Saoedi's met twee privévliegtuigen in Istanbul. Zij zouden Kashoggi daar hebben opgewacht, gemarteld en vermoord.

De Saoedische journalist had die dag een afspraak op het consulaat om papieren op te halen die hij nodig had voor zijn huwelijk.  Hij kwam nooit meer naar buiten. Turkije wist al direct te melden dat hij was vermoord.

Saoedische
Lees ook:
Saoedische consul zou bij marteling Khashoggi zijn geweest: 'Doe dit buiten'

Vriend verdwenen Saoedische journalist: 'Hij is in stukken gehakt'

00:56
Jamal Kashoggie schreef kritisch over het regime in Saudi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije. Hij keerde niet meer terug toen hij zijn huwelijkspapieren op ging halen bij het consulaat.

Turkse medewerkers gehoord

Eerder vandaag verhoorde de Turkse justitie de 15 Turkse medewerkers van het Saoedische consulaat over de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

De politie doorzocht eerder op de dag een bos in het randgebied van Istanbul en een onbekende andere stad waar de stoffelijke resten van Khashoggi zouden kunnen liggen.