Direct naar artikelinhoud
India

Meer dan 50 doden na treinongeluk in India. Trein reed in op menigte die religieus feest vierde

Een groep mensen rondom de lichamen van de slachtoffers van het treinongeluk in Amritsar.Beeld AP

Zeker 59 mensen zijn vrijdag in het noorden van India omgekomen toen een trein inreed op een menigte die deelnam aan een religieus feest. Ruim zestig gewonden werden naar ziekenhuizen in de naburige stad Amritsar vervoerd, hoofdstad van de deelstaat Punjab. Het dodental kan nog stijgen, volgens de autoriteiten.

Veel mensen bevonden zich tijdens het hindoeïstische Dussehra-feest op en rond het spoor toen een pop, die de mythische figuur Ravana voorstelt, werd verbrand. Dat ging gepaard met het afsteken van vuurwerk. Door het lawaai hoorden velen de trein niet aankomen. Die reed met grote snelheid en liet geen alarmsignaal horen.

Op het moment van het ongeval kwamen twee treinen uit tegenovergestelde richtingen aanrijden, op parallelle sporen. De aanrijding met de menigte werd veroorzaakt door een van de twee treinen.

Volgens ooggetuigen lagen overal rond het spoor lichamen in het duister. Omdat reddingswerkers niet snel genoeg ter plekke waren, waren familieleden zelf begonnen de lichamen van hun naasten te zoeken en te bergen.

De Indiase premier Narendra Modi zei op Twitter dat “een hartverscheurende tragedie” had plaatsgevonden. “Ik heb de autoriteiten gevraagd onmiddellijk de benodigde hulp te verschaffen.”

De Indiase spoorwegen, voor een groot deel nog aangelegd in de koloniale tijd, zijn sterk verouderd. Door jaren van onderinvestering zijn de ongevallencijfers schrikbarend hoog.