Direct naar artikelinhoud
Schuim

Celebs, uppers en disco: een ­gouden combinatie

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Studio 54.

Diëgo de Mos alias Dark Valac, zonder bontjas, en activist/fashion icon Loena Maas hebben hun best gedaan. Maas: 'Altijd. Anders word je geen fashion icon, hè'Beeld Hans van der Beek

Mijn tram komt aan op het Rembrandt­plein. Een toerist wijst uit het raam: "Is that the Nightwatch?"

Zijn metgezel bevestigt. Dan: "I don't get the Nightwatch. It's like a collection of selfies."

Ik zit graag in de tram.

Op het Rembrandtplein is het ­verkleedpartijtje van de week. De première van een documentaire over Studio 54 wordt gevierd in ­discotheek Escape, met bijbehorende dresscode. De organisatie hoopt er het beste van.

Ze worden niet teleurgesteld, dat blijkt al meteen in de rij voor de deur. Een lange man draagt een witte bontjas tot zijn enkels en ­plateaulaarzen met verlichting. Nee, het is een lichtbalkje met tekst, zie ik nu. Dit wordt wat.

We krijgen gin-tonic met een aardbei.

Marijke Helwegen is al binnen, een zekerheidje bij deze gelegen­heden. Vraag: als zij toen had ­geleefd, had ze vast elke avond in Studio 54 gestaan. Helwegen: "Ik héb toen geleefd. Ik ben nogal gelift, snap je."

Maar is ze dan ook daadwerkelijk in Studio 54 geweest dan?

"Nee. Het was een beetje ver weg en ik ben niet van de poeder. Ja, ­alleen óp de neus."

Ik vind het sterke teksten.

De film begint. Studio 54, ongelofelijk eigenlijk, was maar 33 maanden open en een groot succes vanaf het openingsfeest.

Celebs, uppers en disco: een ­gouden combinatie.

De New Yorkse feestjesverslag­gevers kregen 500 dollar voor elke ­prominente vermelding in de krant.

Dat waren nog eens tijden!

Opeens schiet een pop-up in het scherm. Die irritante over een wachtwoord en sleutelhanger waar je thuis ook nooit iets van begrijpt. Hij laat zich ook hier niet weg­drukken, op een groot scherm ­tijdens een première.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Uiteindelijk wordt de pop-up maar weggesleept, rechts onderin, en blijft daar de hele tijd een wit balkje, ook net als thuis.

Goed, verder.

Door buitenstaanders, letterlijk, werd Studio 54 al snel gehaat door het extreem strenge deurbeleid. Een detail om tranen van in de ogen te krijgen: Mick Jagger en Keith Richards mochten gratis naar binnen, de andere Stones moesten gewoon betalen.

Liza Minnelli, Bianca Jagger, Andy Warhol, een wit paard, slangen en tijgers, ze kwamen er allemaal.

De teloorgang kwam al snel. ­Oprichters Ian Schrager en Steve ­Rubell hielden zich aan geen ­enkele regel, zelfs een drank­vergunning hadden ze niet.

Vergeten.

Studio 54 draaide op een dage­lijkse cateringvergunning en de kassarol werd gewoon halverwege de avond vervangen. De aanklager: "Als je dan toch de omzet skimt, skim dan 10 procent, en geen 80."

Leuke film, iets te weinig muziek.

Daarna zet de dj in met Chic Le Freak - biensûr.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Première Studio 54
Waar Escape, Rembrandtplein
Wie Ton Poppes, Lenny Fontana, Marijke Helwegen, Mayday, Dark Valac, Loena Maas
Wanneer Maandag 15 oktober, 20.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans hebben ze De Nachtwacht ook op school moeten uitleggen.

De New Yorkse dj Lenny Fontana en Escape-eigenaar Ton Poppes: 'Misschien leuk om te zeggen: mijn broer Dick en ik hebben deze club al 32 jaar'Beeld Hans van der Beek
Soraya Energy en Rose Hill. 'Dat zijn onze stagenamen.' JohBeeld Hans van der Beek
De dragqueens Mayday, Envy Peru en Chloë Andersen, in burger, maar wel eerste rijBeeld Hans van der Beek
Coryfee Marijke Helwegen en haar assistent John ­Kamerbeek. Een zekerheidje.Beeld Hans van der Beek
Ballonnenuitdelers Evi Cats en Maxime Caton met ­ballonnenontvangers Nathalie Schuit en Lisanne ­Bogaard. Oude tijden herlevenBeeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.