Oud-directeur glasvezelcoöperatie Sterk Midden-Drenthe: Vertrek was onoverkomelijk

Peter de Vries, grondlegger van glasvezelcoöperatie Sterk Midden-Drenthe. Foto Gerrit Boer

Peter de Vries, grondlegger van glasvezelcoöperatie Sterk Midden-Drenthe. Foto Gerrit Boer

De voormalige directeur van glasvezelcoöperatie Sterk Midden-Drenthe uit stevige kritiek op de gang van zaken in een schriftelijke verklaring over de reden van zijn vertrek.

De raad van commissarissen (RvC) van de coöperatie wilde dat directeuren Peter de Vries en Roel Seele teruggingen in het aantal uren. ,,Ik ben gegaan voor kwaliteit. Als mij de mogelijkheid wordt ontnomen die kwaliteit voor de gebruikers te mogen en kunnen borgen dan is het voor mij onmogelijk verder te gaan”, stelt De Vries.

Onoverkomelijk

,,Mijn vertrek bij coöperatie Sterk Midden-Drenthe zal voor velen een verrassing zijn. Het was onoverkomelijk. De voormalige voorzitter van de raad van commissarissen heeft een construct gebouwd waarbij de coöperatie niet langer meer van, voor en door de leden is maar geregeerd wordt door de RvC”, verklaart De Vries.

,,Ik ben het daar volstrekt mee oneens”, stelt RvC-voorzitter Henk van de Boer, die onlangs het stokje overnam van de eveneens opgestapte Bé Kats. Secretaris Hans Boslooper van de ledenraad herkent zich evenmin in de kritiek.

Ledenraad

,,De ledenraad doet er zeker wel toe. Het is onze taak om het beleid van de raad van commissarissen achteraf te controleren, wij sturen dus niet op inhoud. Wel vinden we dat we te laat hebben gesignaleerd wat er speelde.” De ledenraad debatteerde donderdagavond over het vertrek van de technisch directeur en grondlegger van de coöperatie.

,,Op een paar na gaven alle leden instemming met de gang van zaken”, zegt Boslooper. ,,Het vertrek van De Vries verraste me, maar hij is er klaar mee. Het is onomkeerbaar.” Om te onderzoeken of de communicatie van de RvC naar de ledenraad in de toekomst anders moet volgt binnenkort een gesprek dat tot nieuwe werkafspraken moet leiden.

Andere rol

De aanleg van het glasvezelnetwerk is in Midden-Drenthe achter de rug, waardoor de rol van de coöperatie aan het veranderen is. Urgent is het alsnog behalen van het benodigde ledenaantal (dat ligt nog onder het benodigde aantal door de breuk met providers in het verleden, red.) en het oplossen van de storingen waarmee het netwerk kampt.

,,Daarom is het nu zaak dat we op korte termijn een kwalitatief goede oplossing vinden voor het gat dat De Vries achterlaat”, stelt Van de Boer. Boslooper zegt ‘het volste vertrouwen te hebben’ dat het benodigde ledenaantal alsnog wordt gehaald.