Direct naar artikelinhoud

Hoe kom je zondag tijdens de marathon door de stad?

De 43ste Amsterdam Marathon staat zondag op het programma. Voor de Amsterdammer wordt verplaatsen door de stad een hele klus.

Snelle lopers langs de AmstelBeeld anp

Lijdende hardlopers, dranghekken, oversteekplaatsen en sponsen langs langs de weg. Vergeet ADE, zondag staat de stad in het teken van de Amsterdam Marathon. Ruim 45.000 atleten uit 115 verschillende landen vechten voor eeuwige glorie en dat zorgt nogal voor wat oponthoud voor Amsterdammer.

De zuidkant van de stad is al vroeg afgesloten voor de wedstrijdlopers die rond 9.30 uur het startsein krijgen bij het Olympisch Stadion. De laatste recreant komt om 15.45 uur over finish. Houd daarom tot zeker dat tijdstip rekening met problemen, met name aan de zuidkant en oostkant van het centrum.

Want er worden nogal wat wegen afgesloten voor de marathon. Onbegaanbaar zijn onder andere de Amstelveenseweg, Stadhouderskade, Churchilllaan, Rijnstraat, het Vondelpark, Mauritskade en Amsteldijk. De Amsterdammer wordt ingesloten door de wegversperringen. Met de auto de stad uitrijden is onbegonnen werk.

De organisatie heeft oversteekplaatsen gecreëerd om zondagse fietsers en lopers te laten passeren. 

Zuid en Centrum: 
- Amstelveenseweg (ter hoogte van Eosstraat, bij Stadionplein)
- Van Baerlestraat (overgang Vondelpark)
- Stadhouderskade (ter hoogte van het Rijksmuseum)
- Stadhouderskade (ter hoogte van het Weteringscircuit)
- Beethovenstraat (fietstunnel)
- President Kennedylaan (bij de Rijnstraat)

Oost en Watergraafsmeer:
- Kruising Weesperplein
- Weesperzijde (links van het Amstel Hotel)
- Mauritskade (aan het einde van de Plantage Middenlaan)
- Zeeburgerdijk (aan het begin van de Borneostraat)
- Kruising Molukkenstraat/Insulindeweg
- Kruising Middenweg/Hugo de Vrieslaan

Ook het openbaar vervoer in de stad heeft flink te lijden onder de kilometervreters op sportschoenen. Tram 11, 12 en 14 rijden niet. De lijnen 1, 2, 3, 4, 5, 14 en 19 rijden een aangepaste route. 

Het busvervoer loopt ook vast in de stad en daarom zijn lijnen 15, 22, 29, 37, 40, 41, 62, 65, 320, 322, 327, 347, 357 en 397 aangepast. In de metro is het wel mogelijk zonder oponthoud te reizen.

De routeBeeld Amsterdam Marathon