Koperdieven aan de haal met pas gerestaureerd monument voor Weiwerd

Van het monument voor Weiwerd rest nog slechts een lege sokkel met het deel van het kunstwerk dat de koperdieven niet zo snel mee kregen.

Van het monument voor Weiwerd rest nog slechts een lege sokkel met het deel van het kunstwerk dat de koperdieven niet zo snel mee kregen.

Hij was net terug na een opknapbeurt. Prompt gingen koperdieven aan de haal met het monument voor het verdwenen wierdedorp Weiwerd. Kunstenaar Hans Mes reageert vanuit China.

Ruim een maand had hij er aan staan werken in zijn stad-Groninger werkplaats. Maar toen had kunstenaar Hans Mes zijn monumenten voor de Verdwenen Dorpen in de ‘Oosterhoek’ achter Delfzijl ook weer zo goed als nieuw. Dik 25 jaar in de striemende zeewind had zijn sporen getrokken.

Na de zomer ging het tweelingmonument opgefrist terug. Eentje naar het oude kerkhof van Weiwerd, de ander naar het kerkje dat nog als enige overeind is gebleven van Heveskes. Twee keer een ‘afgebroken’ torenspits tussen twee dunne staken: zo verbeeldde Mes de opoffering van beide wierdedorpen aan de oprukkende industrie.

Alarmerend telefoontje in China

Vorige week kreeg de Groninger kunstenaar echter een alarmerend telefoontje van het Nutsdepartement Heveskes dat de beelden in 1991 liet maken ter gelegenheid van zijn 125-jarig bestaan. Van het monument in Weiwerd rest nog slechts één van de twee staken. Een afgebroken ijzerzaagje naast de lege sokkel wijst op het werk van koperdieven.

,,Dit is al de zoveelste keer dat me dit gebeurt’’, verzucht de maker vanuit China. Daar verblijft hij een halfjaar, om nieuwe werken te maken voor een kunstproject in Jiulong, een dorpje op het Zuidoost-Chinese platteland. Bovendien heeft hij vanaf 27 oktober een grote solo-expositie in miljoenenstad Shanghai.

‘Ervaringsdeskundige’

Als ‘ervaringsdeskundige’ heeft Mes het inmiddels een beetje leren relativeren. ,,Dit is haast niet te voorkomen als je werk in de publieke ruimte staat. Zeker in zo’n afgelegen gebied met nauwelijks politietoezicht en dan ook nog vlak bij de grens. Dat trekt gasten die meer feeling hebben met een paar euro’s maken dan met kunst. Ach, ik heb inmiddels iets van zeventig beelden langs de openbare weg staan dus er moet heel wat gebeuren voor ik van de aardbodem ben verdwenen.’’

Mes heeft net zijn beeld Man met Hondenkar in Oude Pekela weer hersteld nadat dieven ook daar vorig jaar de ijzerzaag inzetten. Ze gingen aan de haal met het hondje, maar dat werd aan stukken gezaagd teruggevonden in een Pekelder achtertuin. Mes heeft zijn kunstwerk inmiddels gereviseerd: binnenkort krijgt het een nieuw plekje.

Beveiligen met chip of bewegingssensor

Als het aan de maker ligt, herrijst ook zijn monument voor Weiwerd. ,,Het Nutsdepartement is wel van plan om het te herstellen. Alleen is hun financiële positie niet heel royaal, dus we moeten kijken hoe we het precies doen. Je kunt de staken van binnen versterken met staal. Dan komen dieven er in elk geval niet zo snel meer met de zaag doorheen. Je kunt het ook beveiligen met een bewegingssensor of een gps-chip zoals we in Pekela doen. Maar daar heeft het departement ook niet het geld voor dus het zo mooi zijn als de gemeente of andere geldschieters bijspringen.’’