RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Leden Europarlement hoeven bonnetjes niet openbaar te maken

Europarlementariërs in Straatsburg. Beeld © AFP

Naast hun salaris van ongeveer 100.000 euro per jaar krijgen leden van het Europees Parlement een onkostenvergoeding van ruim 4300 euro per maand. Waar ze dat aan besteden, hoeven ze niet te vertellen. En dat blijft zo.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. Een verzoek van journalisten uit alle 28 EU-landen om de bonnetjes verplicht openbaar te laten maken, is van tafel geveegd. De reden? De privacy van de Europarlementariërs is in het geding.

Te veel werk

De declaraties staan vol persoonlijke gegevens, zegt de rechtbank, en die zijn moeilijk weg te poetsen uit de 4 miljoen documenten die de journalisten hebben opgevraagd. Te veel werk, oordeelt het hof.

Dus kunnen de parlementsleden zelf uitmaken waaraan ze hun geld besteden. De onkostenvergoeding is onder meer bedoeld om een kantoor in eigen land aan te houden. Maar lang niet alle parlementsleden hebben zo'n kantoor, bleek vorig jaar.

Misbruik

Misbruik ligt op de loer. Een Duits lid van het Europarlement kocht duizend T-shirts om uit te delen. Een andere Duitser stopte het geld in verschillende stichtingen en gaf een deel aan een voetbalclub. Twee parlementsleden uit Estland gaven een deel aan goede doelen.

Dit krijgt een Europarlementariër

  • Salaris: 8.213 euro (bruto) per maand
  • Onkostenvergoeding: 4.320 euro (netto) per maand
  • Reiskostenvergoeding: tot 4.264 euro per jaar, alleen voor daadwerkelijk afgelegde kilometers
  • Aanwezigheidsvergoeding: 306 euro per dag aanwezigheid op een officiële vergadering

Bron: Parlement.comstatuut van het Europees Parlement

Van de 26 Nederlandse Europarlementariërs laten de meesten hun onkostenvergoedingen wel controleren. SP-Europarlementslid Dennis de Jong noemt de uitspraak een 'klap in het gezicht' voor alle burgers. "Europarlementariërs zijn volksvertegenwoordigers. Daar hoort bij dat je bonnetjes laat zien."

Enorm teleurgesteld

Gerben-Jan Gerbrandy (D66) vindt dat de geloofwaardigheid van het parlement wordt aangetast als de leden zelf niet 'principieel transparant' zijn. Hij pleit voor verplichte publieke verantwoording van de uitgaven.

Pogingen om het parlement tot meer transparantie te bewegen slagen niet of nauwelijks. Lobbywaakhond Transparency International is 'enorm teleurgesteld' over het vonnis.

EU-parlementariërs
Lees ook:
EU-parlementariërs zwijgen over miljoenen aan onkostenvergoeding