Direct naar artikelinhoud
Koken met Karin

Tonijnsalade (met mierikswortel)

Tonijnsalade (met mierikswortel)Beeld Karin Luiten

Of ik niet eens wat ideeën kon aandragen voor broodbeleg, mailde een lezer. 

Toen ik het ging nakijken, kon ik hem meedelen dat ik in de loop der tijd in deze kookrubriek al jam, bietenpuree, sandwichspread, paprikaspread, makreelrillettes, pindakaas, nutella en hummus heb getackeld. 

En dan vergat ik nog de eiersalade en kip-kerriesalade. ‘Dus ik ben geloof ik even door mijn broodbeleginspiratie heen’, schreef ik hem. Maar dat is natuurlijk onzin, want na één luttel bezoek aan de supermarkt zit ik altijd weer vol nieuwe ideeën. 

Want je stuit er op de gekste dingen. Zoals Johma tonijnsalade met wasabi-smaak waar geeneens wasabi in zit. Al had ik het kunnen weten, want alles met ‘smaak’ erachter betekent doorgaans dat de smaakmaker in kwestie er juist níet in zit. Pudding met aardbeiensmaak, mousse met chocoladesmaak, margarine met roombotersmaak. 

Haaienhuid

Smaak is normaal gesproken wat eten lekker maakt en het leven zin geeft, maar in handen van voedingsmiddelenjongens is ‘smaak’ een term geworden waar je voor moet oppassen.

Overigens bevatten de meeste tubetjes knalgroene wasabi ook helemaal geen wasabi, maar mierikswortel met groene kleurstof.

Maar als Johma mierikswortel in de tonijnsalade doet, dan doen wij dat toch ook?

In Japan at ik overal échte wasabi. Knalgroene wortel die voor mijn neus vers werd geraspt, overigens niet met een metalen rasp, maar met een houten plankje bekleed met een stukje haaienhuid, want dat schijnt het beste te werken. Wát een smaaksensatie! Veel meer dan alleen maar pittig, ook zoet en zacht. 

Maar als Johma mierikswortel in de tonijnsalade doet, dan doen wij dat toch ook? Dat is namelijk een heel goed idee. De vaalwitte stengels zijn steeds vaker te vinden bij de groenteboer, en anders schijnt het voor moestuinierders ook heel makkelijk zelf te kweken te zijn. En desnoods neemt u zo’n potje met kant-en-klare rasp. Belangrijkste is om vooral te proeven: exacte hoeveelheden mierikswortel (vers of potje) zijn lastig te geven.

Meng mayonaise, zure room, mosterd en citroensap in een kom. Rasp met een fijne rasp de mierikswortel erboven, begin met ongeveer een eetlepel. Prak met een vork de tonijn erdoor. Hak het gekookte ei en de zilveruitjes fijn, knip de bieslook in stukjes en schep dat allemaal erdoor. 

En nu is het een kwestie van proeven op zout en peper. En misschien nog een extra zwaai mierikswortel? Het kan per keer nogal verschillen, en vers of uit een potje is beslist anders. Ook belangrijk: het geheel moet goed smeuïg zijn, dus misschien nog wat extra mayonaise, room of citroensap erdoor?

Uiteraard kan dit recept naar believen worden uitgebreid naar eigen inzicht. Fijngehakte augurk, komkommer, tomaat of paprika kan er ook heel goed door. Wat ketchup of tomatenpuree erdoor geeft een fraai kleurtje. Leef u uit!

Uit een bakje:

Johma Tonijnsalade met wasabi-smaak

34% gekookte tonijn, plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem), water, suiker, 4% mierikswortel (bevat sulfiet), natuurazijn, augurk, eigeel, specerijen, zout, wortelextract, doperwtenextract, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), zuurteregelaar (natriumacetaten), gistpoeder, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), gemodificeerd zetmeel, voedingszuur (melkzuur), zetmeel, zeewier, natuurlijk aroma, mosterdextract, antioxidant (citroenzuur).

Zelf maken voor één schaaltje

Nodig voor 1 schaaltje:
1 blikje tonijn
(versgeraspte) mierikswortel
1 hardgekookt ei
1 volle eetl mayonaise
1 volle eetl zure room
1 theel Dijonmosterd
1 eetl citroensap
1 eetl zilveruitjes
wat bieslook
zout & peper uit de molen

Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor.