Direct naar artikelinhoud
Moderne Manieren

De duiven van de buren poepen ook ons balkon onder, wat kunnen we doen?

De duiven van de buren poepen ook ons balkon onder, wat kunnen we doen?
Beeld Nanne Meulendijks

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Wij wonen in een appartementencomplex en hebben een goede verstandhouding met de meeste buren. De buurvrouw naast ons strooit steeds brood op haar balkon voor de duiven. De vogels komen ook op ons balkonhek zitten en poepen daar de boel onder. Nu is dat wel schoon te maken, al zit ik daar niet op te wachten. Maar er komen ook muizen op het brood af. Ik wil geen ongedierte op mijn balkon. In de huisregels staat dat bewoners geen duiven mogen voeren. Dat heb ik eerder al eens besproken met haar, maar dat hielp niet. De buurvrouw is licht dementerend en haar man vergeet ook veel. Laatst sprak ik haar er weer over aan. Zij begrijpt héél goed waar het over gaat en werd erg boos. Zij wil doen wat ze wil op haar terrein. De duiven vliegen af en aan en wij zien weer muizen lopen. Het echtpaar heeft een dochter die duiven ook leuk vindt en die ik niet wil laten bemiddelen. Wat kunnen we nog doen?

Duivenoverlast

Beste Duivenoverlast,

Het probleem van dementerende mensen die (veel te veel) voedsel strooien voor allerhande vogels, ook voor eenden bijvoorbeeld, en daarmee ongedierte aantrekken, komt regelmatig voor. Het is heel moeilijk om hier iets aan te doen, zoals u al gemerkt hebt. Misschien zou u de buurvrouw eens kunnen suggereren om een vetbol op te hangen, waar duiven niet bij kunnen, maar waar wel kleinere vogels op afkomen, die nog leuker zijn om naar te kijken. Misschien spreekt dit idee haar aan - help haar desnoods door zelf een paar vetbollen voor haar op te hangen. Maar als mensen niet meer voor rede vatbaar zijn en, zoals uw buurvrouw, geobsedeerd met duiven voeren, helpt praten niet. Zelfs als ze beloven om iets niet meer te doen, zijn ze een half uur later toch weer vergeten dat ze het niet meer zouden doen.

Als u in een huurappartement woont, kunt u de huismeester aanspreken. Die kan het gewicht van zijn functie in de schaal gooien en proberen om uw buren onder druk te zetten ermee op te houden, maar ik geef de autoriteitenroute weinig kans. De dochter van het stel aanspreken zal evenmin weinig uithalen, maar probeer het toch maar - niet geschoten is altijd mis. Vervolgens zit er niets anders op dan tandenknarsend af te wachten tot de dementie zich zo ver heeft ontwikkeld dat de buurvrouw moet worden opgenomen in de verpleeghuiszorg, maar omdat iedereen tegenwoordig zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen, zal dat er ook wel niet in zitten. Ik vrees dat u zult moeten leven met de duiven en de muizen.

Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Alle eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier 'Moderne Manieren'.