NOS Voetbal

Het shirt van Suárez heeft Pereiro al, nu nog dezelfde carrière

Pereiro behoort al bijna tot het meubilair bij PSV

Ondanks de 4-0 oorwassing in de Champions League, een paar dagen eerder, is Gastón Pereiro goedgemutst. PSV had dinsdag het sterrenensemble van Barcelona immers een uur lang goed weerstand geboden.

Bovendien leverde het duel de Uruguayaan een aardig souvenir op: het shirt van zijn landgenoot Luis Suárez.

"Die ga ik heel goed bewaren, ja. Een geweldig shirt", vertelt de 23-jarige Pereiro. In de catacomben van Camp Nou sprak hij Suárez ook over de komende tegenstander van PSV.

Suárez, die ruim drie seizoenen voor Ajax speelde, weet natuurlijk precies wat het belang is van PSV-Ajax. De aftrap van de eredivisietopper is zondag om 16.45 uur in Eindhoven.

Gastón Pereiro ruilt shirtje met Luis Suárez

In Amsterdam kennen ze Pereiro maar al te goed. Bij zijn basisdebuut, bijna drie jaar geleden, scoorde hij twee keer tegen Ajax. De eerste goal viel nog enigszins gelukkig, maar bij de tweede kwam de klasse van de Uruguayaan volledig tot uiting: een prachtig geplaatst schot na een fraaie kapbeweging.

Het was voor de eredivisie de eerste kennismaking met de voetballer die de ene week geniaal is en de andere week totaal uit de toon valt.

Veelgehoorde kritiek

Wisselvallig is namelijk een woord dat maar aan Pereiro blijft kleven. Met zijn productie is niets mis. In 119 duels voor PSV maakte hij 41 goals en was hij 16 keer aangever. En zijn techniek is fenomenaal. Alsof de bal vastgelijmd zit aan de buitenkant van zijn linkerschoen. En dan die vrije trappen; die zijn vaak een lust voor het oog.

Maar er zijn ook wedstrijden - vaak tegen zwakkere tegenstanders - waarin Pereiro te weinig van zijn klasse laat zien. Ook in de voorgaande drie seizoenen was dat standaard de kritiek op de tweevoudig international.

Gastón Pereiro viert de 1-0 in de kampioenswedstrijd tegen Ajax met de fans

"Toen ik van Uruguay hierheen kwam moest ik ontzettend wennen", verdedigt Pereiro zichzelf. "Aan de velden, de snelheid van het spel. Aan heel veel dingen. Maar ik vind dat ik veel geleerd heb."

"Ik probeer het altijd goed te doen. Soms heb ik een goede dag, soms een slechte. Dat hoort bij voetbal. Ik moet proberen om altijd goed te presteren. Hopelijk lukt dat."

Dat Pereiro stappen maakt is zonneklaar. Hij startte dit seizoen elk duel in de basis en is onder Mark van Bommel de vaste 'nummer 10' bij PSV. In de eerste vijf eredivisieduels maakte hij vier goals en gaf hij twee assists. Ook in Uruguay kijken ze mee.

Dromen van Uruguay

Eerder deze maand speelde Pereiro zijn tweede interland. Tegen Mexico (4-1 winst) maakte hij, na een geniale voorzet van Suárez, zijn eerste doelpunt in het shirt van de Zuid-Amerikanen. Een mooie opsteker, nadat hij eerder door bondscoach Oscar Tabárez was thuisgelaten voor het WK.

"Ik ben echt heel blij. Het was een geweldige ervaring. Of mijn interlandcarrière nu écht gaat beginnen? Ik hoop het. Dat is altijd mijn droom geweest."

Maar eerst zondag. De eerste eredivisietopper van het seizoen tussen twee ploegen in vorm. Koploper PSV verdedigt in de competitie een voorsprong van twee punten op Ajax. Pereiro kijkt uit naar de clash in Eindhoven.

"Ajax speelt goed en heeft goede spelers, maar dat hebben wij ook. Het wordt een spannende strijd. Hopelijk kunnen wij voor eigen publiek de overwinning behalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl