Groeimarkten kunnen weer opgelucht ademhalen

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zou later deze maand wel eens op de pauzeknop van zijn renteverhogingscyclus kunnen duwen, waardoor de groeimarkten een broodnodige adempauze krijgen en mogelijk een ‘relief rally’ veroorzaken, zegt Carl Eichstaedt, fixed income portfolio manager bij Legg Mason -dochterbedrijf Western Asset .

De groeimarkten zijn sinds begin dit jaar onder druk komen te staan door de bezorgdheid over de gevolgen van een handelsoorlog en met op de achtergrond een aantrekkende Amerikaanse dollar. Daardoor incasseerden vooral valuta's van opkomende landen zware verliezen nadat de beleggers zich terugtrokken uit deze activaklasse.

Eichstaedt, manager van het US Core Plus Fund Bond van Legg Mason -dochter Western Asset , stelde dat de druk sterk zou afnemen zodra de VS de rente niet langer optrekt. En dat zou wel eens sneller kunnen gebeuren dan de markten denken.

“Wij vinden dat de laatste uitspraken van de Fed gematigd waren. Deze maand verwachten we nog één renteverhoging en daar zal het voorlopig bij blijven”, aldus Eichstaedt.

“De septemberverklaringen zullen cruciaal zijn. Het wordt afwachten of de Fed de term ‘accommoderend’ uit zijn verklaring zal halen, want dat kan erop wijzen dat de renteverhogingscyclus even ‘on hold’ wordt gezet. Toch verwachten we dat de Fed ook in december de draad niet zal oppikken, waardoor er wel eens een ‘relief rally’ op het korte uiteinde van de rentecurve kan komen. En dat is goed nieuws voor groeimarkten en bedrijfsobligaties.”

Eichstaedt, die sinds 1994 bij Western Asset meer dan twee decennia ervaring opdeed in vastrentende markten, zegt dat het risicobudget van het team niet in verhouding was tot de schuld van groeimarkten.

“Vergelijken we deze crisis op de groeimarkten met eerdere crisissen, dan zien we dat de groeimarkten nu in een totaal andere positie zitten.”

“De groeimarkten hebben het over het algemeen erg goed gedaan door hun afhankelijkheid van schulden uitgedrukt in dollar af te bouwen en dus is het probleem lang niet zo groot als bij vorige crisissen.” “Volgens ons is deze activaklasse veel aantrekkelijker voor beleggers dan ooit tevoren, hoewel er toch idiosyncratische risico’s aanwezig zijn.”

Deze risico’s hebben onder meer betrekking op Turkije en Argentinië. “Turkije heeft zijn rente zoals verwacht opgetrokken tot 24% en Argentinië doet wat moet, maar oogstte tot nu toe alleen maar povere resultaten, maar andere regio’s ogen wel interessant”, zegt Eichstaedt. Tot de favoriete posities van het team in portefeuilles zoals de US Core Bond Fund van Legg Mason -dochter Western Asset behoren landen als Mexico, Brazilië, Rusland en Indonesië.

“Veel van de baisses waren te uitgesproken voor groeimarkten. De Mexicaanse peso bijvoorbeeld is wereldwijd de negende meest liquide munt, terwijl Rusland momenteel erg aantrekkelijk oogt in termen van waarderingen en beleggers ruimschoots gecompenseerd worden om dat risico te nemen”, besluit Eichstaedt.