Klimaatverandering aan het werk: gletsjermeer Les 2 Alpes loopt leeg

Rogier op 22 september 2018· 68 reacties

Triest beeld van de gletsjer en het leeggelopen meer
Triest beeld van de gletsjer en het leeggelopen meer

In de Alpen is de opwarming van de aarde momenteel dagelijks te zien. Door de hete zomer en de tot nu toe extreem warme nazomer gaat het smelten van de gletsjers hard door. Bijna dagelijks storten stukken gletsjer in en komen enorme rotsen naar beneden (vanwege het verdwijnen van de permafrost). Afgelopen weekend liep het door smeltwater gevormde gletsjermeer onder de gletsjer van Les Deux Alpes leeg. Het slechte nieuws voor de gletsjers blijft maar doorgaan.

Gletsjer les Deux Alpes

Ooit was de gletsjer van Les Deux Alpes een trots boegbeeld van zomerskiën, zelfs de hooggelegen niet-gletsjer pistes bleven de gehele zomer open. Maar dat is lang geleden. De laatste jaren is de gletsjer ’s zomers een triest aangezicht van grijzig ijs waar met moeite een piste op geopend kan blijven. Je moet extreem gemotiveerd zijn om daar voor je lol te gaan skiën. Afgelopen week is weer duidelijk geworden dat deze gletsjer aan het eind van zijn latijn is.

De rode pijl geeft aan, via waar het water is weggestroomd
De rode pijl geeft aan, via waar het water is weggestroomd

Bijna 2000 meter lager in het dal ziet dat er zo uit
Bijna 2000 meter lager in het dal ziet dat er zo uit

Gletsjermeer

Door het harde smelten is er de afgelopen jaren een smeltmeer ontstaan aan de voet van de gletsjer. Op een helling waar wij een kleine tien jaar geleden 's zomers nog naar beneden skieden vormde zich een meer dat elk jaar groter werd. Dit meer werd aan de ene zijde afgebakend door rotsen, aan de andere kant was het de gletsjer die als dam diende. Door de warme zomers is de ijsdam bezweken. De ‘bouchon de glace’, letterlijk ‘de kurk van ijs’, is eruit geschoten. Hierdoor is een enorme modderlawine de Romanche vallei ingegleden. In tien minuten heeft zich meer dan 60.000 kubieke meter water naar beneden gestort.

null

Geen water meer voor sneeuwkanonnen op gletsjer

In Les Deux Alpes gebruikten ze dit water voor de sneeuwkanonnen die op de gletsjer stonden. Vooral voor de opening van deze gletsjer in de Franse herfstvakantie (altijd rond 1 november) waren deze kanonnen nodig. Momenteel, zonder dit water, kunnen deze kanonnen niet draaien. Het is dus te hopen dat er sneeuw gaat vallen. Anders is de kans groot dat Les Deux Alpes komende herfstvakantie dicht blijft.

null

Einde nabij van het zomer/gletsjerskiën

Met zomers (en najaren) zoals nu is het duidelijk dat het einde van het zomer/gletsjerskiën nabij is. Met de huidige condities kunnen skigebieden in de zomer gewoon niet meer lang openblijven. In de Alpen zitten we op de eerste rij om de klimaatverandering te zien en de gletsjers geven aan dat het hard gaat.

*Met dank aan Lemon Captain voor het gebruik van de foto’s. *

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

25 jaar geleden skiede ik nog in Juli het terras op, en konden we nog afwisselen met Alpe’d huez

May the ski force be with you !!

Hadden ze dit niet zien aankomen dan? Lijkt mij dat men wist dat dit ging gebeuren.

LA NORMA😍☃️

Iedere keer als ik dit soort artikelen lees denk ik, er zijn al zoveel methoden ontwikkelt om de temperatuur van de aarde in een paar jaar graden omlaag te krijgen (ook zonder extra gevolgen/impact op de natuur en levert het pp nog geld op ook en hebben we minder gas en electra nodig ) . Om sneeuw te bewaren etc etc… waarom gebeurd dit nu niet.

Maar waarom blijven we geloven in e-cars! Aardwarmte winning! En ga zo maar door methoden die erger zijn dan het kwaal dat ze oplossen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart Er bestaan simpelweg geen methoden/technieken om de globale temperatuurstijging om te keren. Berichten die dat suggereren zijn verre toekomstdromen die op zeer kleine schaal werken of gewoon simpelweg een probleem proberen te ontkennen, zoals de wereldwijde en ook Nederlandse politiek al decennia doet. Prinsjesdag liet andermaal zien dat ons kabinet nog steeds niet bereid is ons energie- en grondstofgebruiktechnische denken te willen veranderen. Het issue van klimaatverandering is dan ook zo iets abstracts voor ons menselijke waarnemingsvermogen dat het eigenlijk niet te bevatten is voor vrijwel ieder mens.

Sterker nog, verdere stijging van de temperatuur is voorlopig nog onontkoombaar. Het enige wat alle mogelijke maatregelen voor ons kunnen doen is deze stijging wat vertragen. E-cars, aardwarmte, niet-fossiele en hernieuwbare energiewinning, allemaal draagt het zijn steentje bij, maar allemaal staat het ook nog steeds in de kinderschoenen. Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft ons honderden jaren gekost om te perfectioneren, en daar zijn we nog steeds niet klaar mee. Je kunt niet verwachten dat nieuwe technieken in een tiende van die tijd net zo ver ontwikkeld kunnen worden. Het enige wat we kunnen doen is ervoor te zorgen dat we de nieuwe technieken volledig omarmen zodat de ontwikkeling hiervan versneld wordt.

Is het een druppel op een gloeiende plaat? Ja? Kunnen we er onderuit? Nee? We kunnen zorgen dat de huidige generatie baby’s nog met eigen ogen kunnen zien wat Alpengletschers en permafrost zijn. Met heel veel geluk en hard werken misschien hun kinderen ook nog. Maar dat is het wel zo’n beetje. Tegen die tijd ligt half Nederland al onder zeeniveau (evenals allerlei andere grote rivierdelta’s zoals Bangladesh of eilandengroepen zoals de Filipijnen). God behoede ons daar niet meer voor. Dat zullen we zelf moeten doen.

Tsja, het toenemende smeltwater gebruiken om de gletsjer weer te voeden; het paard achter de wagen in een omgekeerde wereld.

@Bennie ik snap je verhaal.
Ik zeg niet dat we het opwarmen kunnen stoppen zoals we bezig zijn. Ik geloof niet in een mensheid die in zijn huidige vorm elkaar kan redden laat staan de planeet kan redden. Dat is ijdele hoop gebleken, al duizenden jaren lang.

Wat ik gewoon niet begrijp is dat we met zijn alle nog steeds aan struisvogelpolitiek doen. Er is nu al diverse malen aangetoond dat alle platte daken in een stad wit verven de temperatuur drastisch doet dalen, zo erg zelfs dat het kouder in de stad wordt dan in de omliggende stroken. Het energieverbruik van gebouwen daalt. Waardoor minder energie op vervuilende wijze geproduceerd dient te worden. Het leefklimaat wordt door bewoners in de geteste steden ook als aangenaamer beschouwd. Als je dan de berekening pakt hoeveel m2 er aan daken wit geschilderd moet worden om wereldwijd de temp te doen dalen. Kwam daaruit dat je dit al redt met alle grote steden in europa of Amerika. En in die Steden ging het puur om platte daken en maar 75%. Wat denk je dus wat er gebeurd als je alle daken wit schildert of voorziet van groen beplanting in europa en amerika?

Nee, wij almachtige mensen stellen onze hoop in politieke oplossingen en als de overheid overgehaald door lobbyisten iets roept doen we dat met zijn allen. E-cars zijn beter voor ons? Oja met welke onderbouwde argumenten komen ze? Reken het eens na wat ze roepen en lach je krom. Ze sturen ineens aan op warmtepompen warmteopslag onder de grond. En mensen subsidies beloven. Dus we investeren in grondwarmtewinning slim hoor. De lobbyisten blij die claimen succes want minder gas en electra. Over 20 jaar schreeuwen ze moord en brand dat we de grond dusdanig hebben opgewarmd dat we nu een broeikas van twee kanten hebben, we kunnen de aarde niet meer koelen als het sneeuwt en vriest want de aardwarmte die we er in gepompt hebben verkomd vorst aan de grond insecten en dieren onder de grond leven in een verstoorde wereld. In gebieden met permafrost zal het smelt proces zo hard versnellen dat complete dorpen en steden beginnen te zinken. En wij nu maar juichen oh dat is een slimme oplossing.

Nog een voorbeeld is de ingenieuze plastic stofzuiger in de oceanen. Zelf vind ik het een super idee afval opruimen in de oceanen. Maar wat roepen ineens geleerde, wat maakt het uit we lossen hiermee geen schuld af. We ruimen enkel op om het aan de andere kant er weer in te gooien. Klopt deels, als je aan de ene kant opruimt en aan de andere kant troep maakt is er ogenschijnlijk geen winst. Maar waarom doen we het dan toch omdat we realiseren dat door helemaal niet op te ruimen creëren we alleen maar meer rommel.

Waarom verplichten ze in europa niet dat alle platte daken of wit of groen moeten zijn. Los je daarmee de co2 schuld waar iedereen zich op focust op nee, maar je doet wel iets wat zoden aan de dijk zet en je tijd koopt om het echte probleem aan te pakken. Net zoals met die stofzuiger

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Als nieuwkomer verwonder ik me weer hoe snel jullie tot discussie komen die beter op een ander forum uitgesproken kan worden…
(Wat overigens niets afdoet aan de inhoud)

Verslaafd aan sneeuw

Helemaal met @Birdheart eens! We ruilen liever benzine in voor steenkool, dan na te denken over directe invloeden, zoals onze daken, asfalt dat nog steeds meer en steeds zwarter wordt, steeds minder groen, terwijl we dus juist meer bomen nodig hebben.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik zou zeggen begin bij jezelf. Heb ik jaren geleden ook gedaan.

May the ski force be with you !!

Eigenlijk is zomerski nog rendabel , elk jaar vroeger sluiten , waterski op de gletsjers , waarom niet gewoon sluiten , denk dat het financieel minder opbrengt voor die paar mensen te laten skiën dan liften open te houden in de zomer

@Rogier, misschien een idee voor een leuk artikel, de afgelopen decennia zijn er diverse projecten geweest om te zien of sneeuw beschermt kan door bv doeken/zeilen verf etc… of als massa opslag helpt e.d. wat werkte en wat niet. Zowel in de bergen als op de polen als in steden zijn heel veel studies gedaan. En als dit levensvatbaar is tegen welke kosten. En hoeveel sneeuw zou een gebied moeten produceren om een laag voor een jaar op te bouwen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik zou zeggen begin bij jezelf. Heb ik jaren geleden ook gedaan.

CJAHulskamp op 22 sep 2018 12:02

Absoluut eens, ik heb een aardwarmtepomp (sorry @Birdheart :)), zonnepanelen, een groene tuin met een overkapping met groen dak en ik ga met de auto op vakantie i.p.v. vliegen (zo lang de leidinggevende dat nog slikt tenminste ;)).

I can stick uphill ice, on my saucer...

Goed dat wij voorbeeld nemen aan de rest van de wereld om klimaatverandering te keren. Maar dit lossen wij Nederlanders gewoon niet op. Landen als India, China, Rusland en Amerika (ook nog wel meer overigens) zijn de grootste vervuilers op de aarde waar de bron ligt om het aan te pakken. Helaas boeit het daar niet zoveel wat er gebeurt. Bij de bron aanpakken, daar dus.

*bericht bewerkt door Tim. op 22 sep 2018 13:01

null

De gletschers zullen blijven smelten zolang we uit de ijstijd komen. Niet uit te sluiten is echter dat ze de komende decennia weer gaan groeien als de afkoeling van de laatste 2,5 jaar (0,67°C en daarmee terug op niveau 2002) doorzet. Uiteraard moet er dan ook flink wat sneeuw vallen voor de massabalans

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Hadden ze dit niet zien aankomen dan? Lijkt mij dat men wist dat dit ging gebeuren.

Piefke op 22 sep 2018 08:30

Mwah, de warmte is momenteel wel extreem, en de studies naar ijs staan echt nog in hun kinderschoenen… Het is lastige materie, en zo ja, wat hadden ze moeten doen?

Maar al had hier een stad onder gelegen dan hadden ze het beter in de gaten gehouden (Doen ze nu continu boven Les Houches (F), waar vaak een gevaarlijke waterbel in de gletsjer ontstaat)

Click. Click. Peace

Dat heeft wel iets dat blauw ijs

Hadden ze dit niet zien aankomen dan? Lijkt mij dat men wist dat dit ging gebeuren.

Piefke op 22 sep 2018 08:30

Inderdaad, de plek waar het gletschermeer ligt is tegen een wandje in de onderliggende rots. Vanzelfsprekend gaat het smeltwater dan onder de gletscher zijn weg zoeken. Dus dat dit vroeg of laat zou gebeuren moet bekend zijn geweest, daar hoef je niet eens glacioloog voor te zijn.
Dat je dan geen maatregelen neemt om je watervoorraad voor de sneeuwkanonnen veilig te stellen kun je als skigebied alleen jezelf aanrekenen.

Goed dat wij voorbeeld nemen aan de rest van de wereld om klimaatverandering te keren. Maar dit lossen wij Nederlanders gewoon niet op. Landen als India, China, Rusland en Amerika (ook nog wel meer overigens) zijn de grootste vervuilers op de aarde waar de bron ligt om het aan te pakken. Helaas boeit het daar niet zoveel wat er gebeurt. Bij de bron aanpakken, daar dus.

Tim. op 22 sep 2018 13:00

Ik las gisteren een mooie analogie. Als je vindt dat het toch geen zin heeft omdat het effect gering is kun je ook zeggen: Waarom zou ik eigenlijk nog belasting betalen? Het is toch een druppel op een gloeiende plaat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Goed dat wij voorbeeld nemen aan de rest van de wereld om klimaatverandering te keren. Maar dit lossen wij Nederlanders gewoon niet op. Landen als India, China, Rusland en Amerika (ook nog wel meer overigens) zijn de grootste vervuilers op de aarde waar de bron ligt om het aan te pakken. Helaas boeit het daar niet zoveel wat er gebeurt. Bij de bron aanpakken, daar dus.

Tim. op 22 sep 2018 13:00

Ik las gisteren een mooie analogie. Als je vindt dat het toch geen zin heeft omdat het effect gering is kun je ook zeggen: Waarom zou ik eigenlijk nog belasting betalen? Het is toch een druppel op een gloeiende plaat.

Roel op 22 sep 2018 17:12

Eten is ook onzinnig, morgen heb je toch weer trek.

https://youtu.be/hrDKnFGE6J0
Over zomerskien in Zermatt 2 weken geleden.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Los van het feit dat het vreselijk is dat het zomerskien langzaam verdwijnt en hogere temperaturen killing zijn voor ons al wintersporters, vind ik de titel wel enigszins tendentieus… Kan je nml over wel klimaatverandering spreken als je een periode van ‘slechts’ 10 jaar betrekt in het verhaal? Dat het weer verandert is overduidelijk maar het gehele klimaat… Ik waag het te betwijfelen…

Aequilater Nubila

@winterwonderland die 10 jaar is een voorbeeld die @Roel geeft over hoe het vroeger was in les deux alpes, niet bedoelt (neem ik aan) als bewijs dat het klimaat veranderd.
Het is sowieso een feit dat het klimaat veranderd, dit is door ontelbare onderzoeken overduidelijk bewezen, de invloed van de mens daarop valt te betwisten.

*bericht bewerkt door JoeySki op 23 sep 2018 01:22

@winterwonderland De tien jaar die ik noem is mijn eigen ervaring. Maar alle specialisten, en als we over een langere periode kijken is het duidelijk dat het heel erg snel warmer wordt, en het gehele klimaat verandert. En met eigen ogen zie ik dat het sneller en sneller gaat.

Click. Click. Peace

Nouja, dat de gletsjers smelten lijkt me in elk geval duidelijk en dat het smelten steeds sneller gaat is de local uit het filmpje dat ik hierboven postte met @Rogier eens. Toch moet daar ook een grote natuurkundige component achter zitten (de Zermatt local spreekt over waterverzadiging in de gletsjer), we hebben immers een x-aantal jaren achter de rug waarin de klimaatverandering stilstond.

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane Momenteel ligt de iso 0° op recordwaardes voor een september. Dat betekent dat na een zomer waarin de gletsjers al veel pijn hebben geleden het momenteel keihard doorgaat. Terwijl het nu normaal steeds langzamer zou moeten gaan… Hellingen die normaal gesproken wit blijven zijn dit jaar allemaal grijs. Het smelt absurd hard. Plekken waar ijs vroeger ‘koud’ bleef, wordt en is het nu warm waardoor seracs en ijstorens instorten en alles nog sneller smelt. Gletsjers smelten nu op grotere hoogte dan dat ze gemiddeld genomen 10, 20 of 30 jaar geleden deden.

Natuurlijk kun je over die temperaturen zeggen dat dit momenteel ‘het weer is’ en dat we dat nu geen klimaat mogen noemen. Maar het probleem is dat we de laatste tientallen jaren nou nooit jaren hebben waarbij we zeggen: “alle gletsjers in de Alpen groeien!”

Check deze foto, op de zuidwand van de Meije, afgelopen jaren was de gletsjer het gehele jaar wit, bleef de sneeuw liggen en vulde die alle rotswanden op. 8 jaar geleden traverseerde ik de gletsjer in de sneeuw, zonder stijgijzers, en was er geen steen te bekennen begin september…

null

Click. Click. Peace

Klopt het dat voor het smelten minder energie nodig is dan toen de gletschers veel groter waren (of beter: de hoeveelheid energie die aanwezig is smelt een groter deel van een gletscher)? Dat zou logisch zijn en ook (deels) de versnelling van smelt verklaren.

Bij ons stond afgelopen zomer in de krantjes dat de klimaatverandering wereldwijd een paar jaar “pauze” had genomen, tot dit jaar @Rogier. Daar doelde ik op. Dat het dit jaar bijzonder hard en lang door gaat geloof ik meteen. Toch lijkt een natuurkundige component een goede verklaring waarom gletsjers ook in jaren met relatief gunstig weer, steeds sneller smelten. Alhoewel je, als je naar het kaartje van Harry kijkt, dat misschien ook niet helemaal waar is…

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane tijdens studie natuur scheikunde legde mijn leraar het versnellen van het smelt proces simpel uit.
Als een ijsklontje van 1cm bij 1cm bij 1cm er 100 min over doet om te smelt. En je maakt er 8 blokjes van 0.5cm bij 0.5cm bij 0.5 cm van dan is de massa nog steeds gelijk maar zal maar toch zal dit vele malen sneller smelten. Want de oppervlakte verdubbeld en de individuele massa neemt af. Hierdoor is er minder energie nodig om dit blokje te doen smelten.
Zo ook met gletsjers eerst lag er een isolerende laag sneeuw op. Die verdwijnt. En dan begint het langzame smelten. Hierdoor ontstaan scheuren en spleten en hierdoor vergroot het oppervlak wat in direct contact met warmte/energie staat. Dit doet de massa sneller afnemen. En dit zorgt voor meer spleten. Terwijl er minder en minder energie voor nodig is om dit tot stand te brengen. Maar dit stopen en omdraaien kost daar en tegen meer en meer energie naarmate dit proces versnelt

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@rogier @joeyski . Het is natuurlijk altijd wel welke specialisten en welk onderzoek je bekijkt of raadpleegt. Ik denk dat het te kort de bocht is om die factoren als enige waarheid te beschouwen. De lobby van de klimaat alarmisten is actiever dan die van de sceptici… Maar we zijn het met elkaar eens dat de huidige situatie ons als liefhebber van sneeuw en ijs meer verdriet dan plezier doet :(

Aequilater Nubila

Als je maar geduldig wachten komt er vanzelf weer een nieuwe ijstijd. En dan moet je eens zien hoe hard er geroepen word om kolen te verbranden en op benzine te gaan rijden.

Übung macht den meister!!!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie