‘Arco? Voor de verkiezingen wordt dat moeilijk’

Didier Reynders© blg

Ook volgens vicepremier Didier Reynders (MR) is de kans klein dat er voor de parlements­verkiezingen een oplossing komt voor de 800.000 Arco-coöperanten.

Peter De Lobel, Nico Tanghe

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) waarschuwt nu dat de 800.000 Arco-coöperanten tijdens deze legislatuur hun geld wellicht niet meer zullen terugzien. Reynders benadrukt dat hij altijd al een tegenstander is geweest van de koppeling van de beursgang van Belfius aan een regeling voor de Arco-spaarders. ‘Maar dat was destijds nodig om een meerderheid te kunnen vormen’.

Vorig weekend waarschuwde ook N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de kans klein is dat de 800.000 coöperanten hun geld ooit nog zullen terugzien. Zeker nu de beursgang van Belfius, waaraan de schadevergoeding voor de Arco-coöperanten gekoppeld was, voorlopig niet doorgaat.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verklaarde daarop dat de Arco-regeling losgekoppeld moet worden van de beursgang van Belfius. Zij staat wel open voor een uitbetaling van de Arco-spaarders tijdens deze regeerperiode, maar het moet ‘juridisch mogelijk zijn’. Dat betekent dat elke mogelijke oplossing eerst aan Europa moet worden voorgelegd.

Loskoppelen

Reynders zit op dezelfde lijn. ‘Ik ben er niet tegen dat we iets doen voor mensen die iets hebben dat op een spaarrekening lijkt. Maar het moet juridisch mogelijk zijn. Er is een verschil tussen een aandeelhouder en een spaarder. Een coöperant zit daar wat tussenin.’Het voornaamste probleem is volgens Reynders de koppeling aan de beursgang van Belfius. ‘Zelfs als het juridisch mogelijk is, moeten we een correct moment vinden om een deel van Belfius van de hand te doen. Stel dat we een oplossing voor Arco hebben, dan is het toch niet evident om nu met Belfius naar de markt te gaan? We willen toch een meerwaarde, denk ik. Ofwel kunnen we die twee samen doen, ofwel koppelen we beide dossiers toch los en reserveren we een bedrag. Men zegt mij altijd dat dit laatste niet kan (Europa zal dat wellicht als staatssteun beschouwen, red.), maar we moeten dat zien.’

Bij CD&V hoopt men dat Europa een uitzondering maakt voor kleine spaarders die door banken zijn misleid, zoals het destijds ook deed bij de redding van enkele kleinere banken in Italië (Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza, red.). Maar Reynders vindt dat een gevaarlijke redenering. ‘Het zal in België moeilijk zijn om vlak voor de verkiezingen nog zo’n risico te nemen. Ook de Europese commissarissen zijn binnenkort in campagnemodus, hé?’

Zonder beloofde centen

De minister van Buitenlandse Zaken ziet dan ook pas ten vroegste na de binnen- en buitenlandse kieskoorts ruimte voor een doorbraak in het Arco-dossier. ‘Voordien zal toch moeilijk zijn. In maart kunnen we kijken of de markt interessant is voor een beursgang van Belfius. Maar dan zit je dus op een paar maanden van de volgende verkiezingen.’Daardoor wordt het almaar duidelijker dat premier Charles Michel (MR) stilaan nog als enige CD&V perspectief biedt. De kans is dus ­levensgroot dat de christen­democraten ­zowel voor de komende gemeenteraads­verkiezingen als voor de nationale verkiezingen van eind mei 2019 zonder de beloofde centen voor de Arco-spaarders campagne zullen moeten voeren.