Luister naar

Het liefst een Burendag zonder ‘blinde vlekken’

Nieuws
Veel Nederlanders doen vandaag mee aan de Burendag. Soms hebben buurten een steuntje in de rug nodig, weet Nerina Vilchez van het Oranje Fonds.
Rimme Mastebroek Rimme Mastebroek
zaterdag 22 september 2018 om 03:00
Nerina Vilchez
Nerina Vilchez nd

Utrecht

De Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door het Oranje Fonds en koffiemerk Douwe Egberts. Het vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats en heeft als doel buren dichter bij elkaar te brengen.

Waarom is het goed dat de Burendag er is?

‘Wij vinden het belangrijk dat buren omzien naar elkaar. Als fonds zetten we ons in voor een socialer Nederland en dat begint in de buurt. De Burendag kan een mooi startmoment voor jouw buurt zijn, waar je waardevolle contacten opdoet voor de rest van het jaar. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je een buurman hebt die moeilijk loopt, voor wie je af en toe een boodschap kunt doen. Of een buurvrouw die een hardloopmaatje zoekt.’

Hoeveel Nederlanders doen er dit jaar mee?

‘Op vrijdagochtend hadden we om precies te zijn 6154 buurten die zich hebben aangemeld. Dat zijn er meer dan voorgaande jaren. Toen kwam de teller uit op meer dan een miljoen deelnemers, dus we hebben geen reden om aan te nemen dat dat er deze editie minder zijn geworden.’

Buurtorganisaties kunnen 400 euro krijgen van het Oranje Fonds om een Burendag te organiseren. Maken vooral buurten waar al goede sociale samenhang bestaat gebruik van dit geld?

‘Wij willen er zijn voor iedereen, want iedereen heeft buren. Het klopt dat buurten met veel sociale cohesie ook meedoen aan de Burendag. Zij maken dan geen nieuwe contacten, maar versterken contacten die al bestaan. Dat is ook mooi. De Burendag gaat verder dan alleen een kort gesprekje bij de voordeur. Ook al bestaat er al sociale verbinding in een wijk, je zult altijd nieuwe zaken horen over wat leeft in jouw buurt.’

Maar kijk naar Utrecht. Een gegoede, voornamelijk witte wijk als Wittevrouwen kent volgens jullie website acht initiatieven, terwijl Kanaleneiland, een wijk waar veel mensen met een migrantenachtergrond wonen, slechts één initiatief kent.

‘Dat is zeker een vraagstuk waarmee we bezig zijn. We hebben deze ‘blinde vlekken’ op de kaart bestudeerd en beginnen dit jaar met een pilot. Als er weinig tot geen verbinding is in de buurt, kan het lastig zijn om de buurt bij elkaar te krijgen en een Burendag op te zetten. Tegelijk kan die behoefte bij buurtbewoners wel bestaan. Dit jaar ondersteunen we vier buurten, onder andere de Utrechtse Geuzenwijk, waar de wens er is, maar de middelen ontbreken. We nemen hun een stukje organisatie uit handen. Na afloop gaan we evalueren en kijken we of we dit vaker gaan doen.’

Hoe wisten jullie in welke buurten zo’n wens leeft?

‘We zijn in gesprek gegaan met verschillende gemeenten, die ons in contact brachten met buurtwerkers, die ons op hun beurt weer verbonden met iemand die het wel zag zitten om een Burendag te organiseren, maar niet wist hoe. We willen namelijk niets opleggen. Het moet een buurtfeestje worden, geen Oranje Fonds-feestje.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.