Direct naar artikelinhoud
EconomieWinnaar & Verliezer

De winnaar & verliezer van de week: GrandVision heeft visie, TomTom is de weg kwijt

Winaar: GrandVision

Gezien de nogal agressieve en volgens velen irritante reclamecampagnes van vele optiekketens is de strijd om het welzijn van de ogen een vechtmarkt geworden.

En GrandVision denkt daarbij de beste papieren te hebben. De onlineverkopen moeten omhoog —met name van zonnebrillen en contactlenzen. Stephan Borchert, de nieuwbakken baas van optiekconcern GrandVision (onder meer eigenaar van de ketens Eye Wish en Pearle) heeft een visie: omzetgroei van 5 procent per jaar, waarbij onlineverkopen in 2023 een aandeel van 10 procent hebben.

GrandVision telt 7.000 winkels in 40 landen, maar er zijn nog talrijke kleintjes. En als het aan Borchert, eerder topmanager bij cosmeticabedrijf Sephora, ligt, koopt hij daar een flink aantal van op. Hij is op overnamepad, zo liet hij donderdag weten op de investeerdersdag van het bedrijf. Vooral in Noord-Amerika en Azië wil hij groeien. En dat viel goed op de beurs. De koers steeg donderdag met 7 procent. Borchert kon een opsteker ook wel gebruiken. Sinds de Duitser het roer overnam van Theo Kiesselbach kelderde het aandeel aanvankelijk tot onder de 18 euro. Maar nu is het weer boven de 20 euro gekomen. ‘We willen in de wereld de digitale marktleider worden’, zei de 48-jarige Borchert, die voor dit jaar al een sterk vierde kwartaal voorspelde dankzij extra verkoopdagen.

Stephan Borchert, sinds februari dit jaar CEO van optiekconcern GrandVisionBeeld .

Verliezer: TomTom

Dertien jaar lang kon het niet op met TomTom. Met het navigatiekastje voor de auto werd vanaf 1991 de wereld veroverd. Maar toen kwamen er kapers op de kust. En vervolgens konden ook smartphones de weg wijzen. En nu is bij elke nieuwe auto de ‘satnav’ ingebouwd.

Inmiddels is het al dertien jaar kommer en kwel bij hetzelfde TomTom. TomTom dacht met de levering van de software en digitale kaarten aan autofabrikanten als nichespeler een rol te kunnen blijven spelen. Maar tegen de vernietigende marketingkracht van Google is bijna niemand opgewassen. Ook Harold Goddijn niet, sinds 2001 CEO en grootaandeelhouder van TomTom.

Deze week kwam het slechte nieuws dat Renault, Mitsubishi en Nissan voor het navigatiesysteem van Google kiezen. Goddijn, die steeds had geroepen dat de autofabrikanten zich niet zouden willen uitleveren aan Google, kreeg de kous op de kop. Het aandeel zakte van 8,50 naar 6,15 euro – een half miljard aan beurswaarde ging in rook op. Goddijn noemde het een ‘wake-upcall’, maar onduidelijk is wat hij er nog aan gaat doen. TomTom heeft geprobeerd met sporthorloges en camera’s nieuwe markten te veroveren, maar dat is geen succes geworden. Het enige wat de beurskoers nog overeind houdt, is de hoop op een overname, niet de strategie van Goddijn.

TomTom topman Harold Goddijn houdt moed na het slechte nieuws van deze week.Beeld ANP