Direct naar artikelinhoud
NieuwsEkoplaza

Ekoplaza krijgt tik op de vingers van Reclame Code Commissie

Groentevak van biologische supermarkt Ekoplaza aan het Zuiderdiep in Groningen.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Ekoplaza is door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. De biologische supermarktketen claimde de enige gifvrije supermarkt van Nederland te zijn. Akkerbouwer Martijn Knuivers uit het Achterhoekse Meddo ergerde zich en kaartte de de slogan aan bij de Reclame Code Commissie (RCC).

De boer uit Meddo vond de uiting van Ekoplaza misleidend. ‘In de biologische landbouw worden ook bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het gaat dan om natuurlijke middelen, maar gif is gif. Of een middel van natuurlijke of chemisch-syntethische oorsprong is, zegt niets over de giftigheid ervan. Ook zijn ze niet altijd milieuvriendelijker’, zei de Achterhoeker donderdag tegen De Gelderlander.

Hoewel Ekoplaza verklaarde dat het zo weinig mogelijk gif gebruikt als bestrijdingsmiddel, kan het bedrijf zich volgens de RCC niet ‘gifvrij’ noemen. Zij hebben Ekoplaza daarom ook opgeroepen die term vaarwel te zeggen.

Naast de klacht over het gifvrije verhaal had de boer nog meer ergernissen. Zo legt Ekoplaza volgens hem onterecht een verband tussen de keuze voor biologische producten en de gezondheid van de consument. Daarin gaf de commissie hem echter geen gelijk.

‘Wij zijn blij dat deze ondernemer ons wijst op het feit dat wij nu nog de kans hebben om 10 procent meer insecten te redden dan wij aanvankelijk dachten’, zei directeur Erik Does van Ekoplaza. De uitspraak motiveert ons om onze toch vaak vrij ingewikkelde boodschappen nog beter uit te leggen aan de consument.