Direct naar artikelinhoud
RubriekGeldvraag

Moet ik de compensatie van de bank accepteren?

Door een fout van de bank keerde de levensverzekering van mijn broer pas veertien jaar na zijn overlijden uit. De twee erfgenamen hebben daardoor elk 16.000 euro te laat ontvangen. De bank biedt nu 7.800 euro schadevergoeding. Is dat genoeg?

Stapt u naar het Kifid of naar de rechtbank?Beeld ANP XTRA

‘U heeft mij vorig jaar voor het eerst hierover geschreven. Ik heb toen aangeraden een klacht in te dienen bij de bank en zo nodig bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), met een schadevergoeding als inzet.

De bank wilde eerst niets betalen, maar komt nu met een minnelijke schikking van 7.800 euro. Een ‘minnelijke schikking’ betekent niet dat beide partijen een beetje schuldig zijn. Het houdt in dat de bank het met u onderling wil regelen, zonder Kifid of rechtbank.

U bent erfgenaam samen met uw andere broer. Voor u is het emotioneel. U bent boos op de bank, die eerst verklaarde dat de verzekering al voor het overlijden beëindigd was. Later bleek dit toch niet waar. U wilt genoegdoening.

Voor de bank is het zakelijk. Die wil tijd en geld besparen. Zo komt de bank pas met een vergoeding nadat u heeft geklaagd. Soms is dat een klein bedrag ‘uit coulance’. Coulance betekent dat de bank vindt dat u formeel nergens recht op heeft. Een minnelijke schikking is een stap verder. Die komt pas in beeld als er een procedure dreigt. De bank wil het nu op een akkoordje gooien.

Als een geldbedrag te laat komt, kunt u aanspraak maken op wettelijke rente. Sinds 2015 is die rente 2 procent per jaar, maar daarvoor hoger. Sinds 2004 schommelde de rente tussen 3 en 6 procent per jaar. U mag over ieder jaar de rente rekenen die toen gold en de rente ieder jaar optellen bij de schuld. Dat heet rente op rente. De rekenhulp op www.wettelijke-rente.com komt uit op een rentevergoeding tussen 9.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de precieze data dat de schuld ontstond en die uiteindelijk betaald is. Dat is voor een erfdeel van 16.000 euro.

U bent samen met uw andere broer de erfgenamen. Er valt dus meer uit te halen, zeker als u uw broer ook een claim laat indienen.

De vraag is: gaat u naar het Kifid of naar de rechter? Het Kifid is goedkoop en snel, maar het is wel anders dan een rechtbank. De deskundigen van het Kifid doen aan bemiddeling. Als dat niet lukt, komt er een bindende uitspraak zonder mogelijkheid van beroep. Dat heet arbitrage. Bij een rechter kan de toegekende schadevergoeding hoger zijn, maar hier is wel beroep mogelijk. Dat kan nadelig zijn voor u, de consument, omdat u op kosten gejaagd kan worden.

Hoe sterk u staat, hangt af van de omstandigheden van uw zaak. Maar als u de juiste rekensom presenteert, is de kans op succes het hoogst.’

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl