Direct naar artikelinhoud

Verdachten poging heli-ontsnapping op vrije voeten

De rechtbank heeft onverwacht het voorarrest opgeheven van drie verdachten van de verijdelde poging met een gekaapte helikopter Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.

De politie doet onderzoek na de mislukte ontsnappingBeeld ANP

Het gaat om Abdellatif N. (25), Sofyan el H. (24) en Saifeddine M. (20). Justitie had vorige week acht, zeven en zes jaar cel geëist voor hun betrokkenheid bij het spectaculaire plan in oktober vorig jaar dat de recherche kon verijdelen omdat de helikopterverhuurder de Luchtvaartpolitie had getipt.

De rechtbank heft de voorlopige hechtenis op omdat de straf die de drie zal worden opgelegd, de periode niet zal overschrijden dat ze in voorarrest hebben gezeten.
Het ziet er naar uit dat de rechtbank de pleidooien volgt van advocaten dat nooit sprake is geweest van een echte poging de helikopter te kapen doordat de politie vroegtijdig ingreep.

Geschrokken
Het Openbaar Ministerie reageert geschrokken en stelt 'verbijsterd' te zijn omdat de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak 'weinig gedetailleerde en kritische vragen heeft gesteld' en 'de feiten maar summier heeft besproken'.

Een woordvoerder: "Het was ons al erg opgevallen dat de rechters met zulke grote stappen door het dossier gingen. We vragen ons af of de rechtbank dan wel zo'n ingrijpende beslissing kan nemen. De officieren van justitie hadden zeer uitvoerig onderbouwd waarom ze de verdachten wél schuldig vinden aan het medeplegen van die poging tot kaping van die helikopter."

De rechtbank doet op 12 november uitspraak.

Tegen de andere verdachten zijn straffen tot negen jaar cel geëist. Die zwaarste straf wil justitie voor 'organisatoren' Abdelghafour L. (39), Houssain el M. (27) en Rachid el M. (23). Omar A. (20) moet van de aanklagers zeven jaar krijgen, helikopterpiloot Alvaro G.B. (54) zes jaar en broer Ismail el M. (22) van Houssain drie jaar.

Lees de reconstructie: Spectaculaire ontsnapping had bloedbad kunnen worden

De verdachten in de rechtbankBeeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.