Slecht weer, skipas goedkoper

Rogier op 20 september 2018· 13 reacties

'Slecht' weer, skipas goedkoper
'Slecht' weer, skipas goedkoper

Als wintersporters kennen we natuurlijk allemaal de goedkopere laagseizoen prijzen en aanbiedingen. In de Zwitserse skigebieden Belalp en Pizol heeft men het echter anders aangepakt. Zij hebben de afgelopen twee jaar geëxperimenteerd met variabele skipasprijzen. Skipassen daalden in prijs als het weer slechter was. Het bleek zo’n succes dat deze gebieden de slechtweer-skipasprijzen vanaf dit jaar officieel invoeren.

Slechtweer-dagen kosten geld

Als het mistig is of hard sneeuwt draaien skigebieden natuurlijk gewoon door. Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat dit niet de dagen zijn dat skigebieden het meeste verdienen. Vaak is het tijdens slecht weer erg rustig op de pistes. Soms ski je zelfs bijna helemaal alleen. Dat betekent natuurlijk veel lagere inkomsten voor een skigebied, want lang niet iedereen koopt een meerdaagse pas, en met slecht weer worden er veel minder dagpassen verkocht. Om dit soort fluctuaties tegen te gaan gebruiken andere branches al veel langer variabele prijzen, maar voor skigebieden is het relatief nieuw. Mijn interesse was gewekt dus belde ik met het skigebied van Pizol om te vragen hoe dit alles precies in zijn werk gaat.

Hoe werkt het?

Je kunt de goedkopere dagpassen (weekpassen zijn niet variabel) tot zeven dagen van tevoren (online) kopen. De prijzen zijn telkens gebaseerd op de laatste weerberichten van SRF Meteo. Hoe slechter het weer, hoe hoger de korting. Beide skigebieden hebben een vast ijkpunt waarop het weerbericht wordt vastgesteld. Het ijkpunt in Pizol is het Gaffia middelstation op 1868 meter hoogte.

Er bestaan vier klassen voor korting:

  • half bewolkt met sneeuwval 18% goedkoper
  • geheel bewolkt, geen sneeuw 28% goedkoper
  • bewolkt, beetje sneeuw 38% goedkoper
  • bewolkt met veel sneeuw 50% goedkoper

Na elke de laatste actualisatie van het SRF, vier keer per dag, worden de prijzen aangepast. Als je een pas gekocht hebt kun je daarna natuurlijk ook geluk hebben als het beter weer is dan verwacht.

Simpele rekensom

De skigebieden zijn niet over één nacht ijs te gaan voordat ze dit systeem invoerden, twee jaar lang hebben ze getest met deze variabele prijzen. Om te testen of een skigebied beter af is met variabele prijzen bleek de rekensom eigenlijk kinderlijk eenvoudig. In totaal hebben Pizol en Belalp samen de afgelopen twee jaar 10.000 slechtweer-passen verkocht. Volgens het onderzoeksbureau FHSG dat de effecten onderzocht werd de helft van deze passen verkocht aan wintersporters die anders niet waren komen skiën. Dit leverde de gebieden 160.000 Zwitserse Frank (CHF) op aan extra inkomsten. De andere helft kwam sowieso skiën of snowboarden, aan deze groep werd in totaal CHF 64.000 aan korting gegeven. Dit betekent CHF 96.000 (160.000 - 64.000) aan extra inkomsten die het gebied anders was misgelopen.

Het weerbericht in de gaten houden kan veel geld schelen
Het weerbericht in de gaten houden kan veel geld schelen

De conclusie is dus dat het aanbieden van deze goedkopere passen een win-win situatie oplevert: mensen komen skiën die anders niet waren gekomen én het gebied heeft meer inkomsten. Denk ook aan de extra omzet die hierdoor in de restaurants gegenereerd wordt. Daarbij is het wel eerlijk om aan te geven dat deze cijfers in het niet vallen bij de totale omzet. Beide gebieden hebben afzonderlijk een omzet van ruim CHF 6.000.000 per jaar.

Spelletje

Volgens de woordvoerdster van de VVV in Pizol betekent het naast het financiële voordeel ook gewoon een spel en goede publiciteit. Het is zeker een leuk spelletje als je zelf het weer een beetje begrijpt. Ook is dit natuurlijk een droomaanbieding voor poederzoekers, want op de beste poederdagen krijg je een flinke korting. Volgens FHSG zijn er in Europa meerdere skigebieden die met interesse naar deze variabele skipasprijzen aan het kijken zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

In het verlengde hiervan: ik ben wel benieuwd of er mensen zijn die per dag kijken of ze een dagpas gaan kopen tijdens hun vakantie?

Wij kopen eigenlijk altijd ‘gewoon’ een weekpas, tenzij de weersvooruitzichten zo slecht zijn dat we al weten dat er föhn oid op komst is, waardoor er niet te skiën valt.

Mr. Slow

Ik denk dat de meeste Nederlanders een weekpas kopen, sterker nog, ik heb mijn weekpas al geboekt voor de wintersport, zat bij de prijs in. Voor wat betreft de liften, ik zou liever een systeem hebben dat een deel van het geld terug stort als blijkt dat de liften deels dicht zijn, of dat nu door slecht weer komt of wat anders. Met slecht weer skiën heb ik zelf niet zoveel moeite, lekker rustig, gewoon wat kortere en makkelijker pistes nemen en wat vaker pauze.

Wij gebruiken in Frankrijk sinds een paar jaar ski-a-la-carte. Verschillende gebieden, wat korting en je betaalt alleen de dagen dat je skiet. Bovendien gebruik je alleen de pas die je nodig hebt (afhankelijk van de gebruikte liften op een dag) en dus niet standaard de volle mep voor het hele gebied.

Edwin van Riel

Goed initiatief, ik vraag me alleen af waarom regen en wind niet in rekening worden gebracht: dat zijn toch de meest ellendige condities…

Misschien niet helemaal hetzelfde, want schijnbaar is weer geen bepalende factor, maar Zermatt strt deze winter met ‘dynamic pricing’ voor skipassen (zie https://www.matterhornparadise.ch/pdf/tarife/b2c-kommunikati…)
Dit lijkt me een trend die de komende jaren meer en meer zal beginnen opduiken.

*bericht bewerkt door Skiwi op 20 sep 2018 09:11

De weerberichten van @Roel kunnen ons dus geld op leveren. De vraag wat is het weer in week x of op die en die dag zal nu wel steeds vaker gesteld gaan worden.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Nu wachten op het eerste gebied wat meer gaat rekenen voor een dagpas op een Bluebird Day…

Beetje sigaar uit eigen doos. Een weekpas (6 dagen) kost gemiddeld hetzelfde als 5 dagpassen. Die winst heb je dus sowieso al, en is vergelijkbaar met iedere dag half bewolkt met sneeuwval (18% korting). Maar je mag wel iedere dag in de rij om een nieuwe pas te kopen.

Blijkt het één of twee dagen slecht weer te zijn dan is je verkregen korting nog steeds lager dan de korting op de weekpas.
Alleen als het echt een week kl***weer is dan bespaar je een paar tientjes. Maarja, pleister op de wond want je week is dan toch al verpest.

… ik ben wel benieuwd of er mensen zijn die per dag kijken of ze een dagpas gaan kopen tijdens hun vakantie?

Quick op 20 sep 2018 08:17

Ik heb eerder op de oud-Hollandse manier geprobeerd geld in m’n zak te houden, toen mijn betere helft zich op dat moment niet zo voelde. Wilde wel skiën, maar iedere dag kijken hoe het ging.
Voetgangerspassen, halve-dag-passen, losse dagpassen, alleen oefensleeplift etc. Onderaan de streep was ik bijna hetzelfde kwijt als simpelweg een weekpas. Maar ik mocht wel iedere dag in de rij bij de kassa en op de klok kijken ‘als we nog een kwartier wachten is het nog een paar euro goedkoper’ (ik wilde natuurlijk een punt maken dat mijn manier goedkoper was).

Nee, dus alleen als de voorspellingen voor de hele week zó slecht zijn dan wil ik nog wel per dag aankijken, maar anders gewoon een weekpas.
We pakken vaak de eerste zaterdagmiddag al mee, en de meerprijs voor dag 7 maakt de prijs per dag nog lager.

*bericht bewerkt door Jay op 20 sep 2018 15:38

Wij kochten ook altijd een weekpas. We hebben het wel gehad dat er met de kerst minder sneeuw lag waardoor niet alle liften/pistes open waren. Daardoor kregen we de skipas tegen voorseizoen-tarief.

Humor dit. Als je van sneeuw houdt is het dus: goed weer, skipas goedkoper!

Als je een pas gekocht hebt kun je daarna natuurlijk ook geluk hebben als het beter weer is dan verwacht.
Maar als andersom het weer slechter is dan verwacht dan zie ik hele horden zeur-Nederlanders al weer staan klagen bij de kassa.

Ik neem toch aan dat ieder skiër en boarder van sneeuw houdt, dus inderdaad: goed weer korting!

*bericht bewerkt door Slim op 21 sep 2018 21:47

Dan kijg je misschien ook dat de skipas duurder wordt, als het mooi weer is.

Toevallig zelf een x gebruik gemaakt van deze pas in Pizol. Als je op vakantie bent is een weekpas inderdaad beter, maar wij gaan weleens een weekend naar Zwitserland (mijn zus woont daar) en dan is het leuk om naar verschillende gebieden te gaan. We hebben toen juist voor Pizol gekozen omdat zij deze pas aanbieden. De weersverwachting was niet zo goed, we twijfelden tussen Pizol en een ander gebied en hebben voor Pizol gekozen omdat ze daar korting gaven ivm het weer 😊.

@Jay helder verhaal. Wij doen min of meer hetzelfde! Veel hangt af van de weersverwachtingen voor de hele week inderdaad.

Mr. Slow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie