Redactie Metro
Redactie Metro Sport 9 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Sterk spelend Oranje komt nipt tekort in Frankrijk

Het zou wat zijn, in de eerste wedstrijd van de nieuwe Nations League meteen winnen van de wereldkampioen. Even leek het erop dat het Oranje ging lukken om in Stade de France een klein wondertje neer te zetten. Het Nederlands elftal maakte een gretige indruk, maar kon niet voorkomen dat Frankrijk tweemaal scoorde. Het werd uiteindelijk 2-1 voor Les Bleus.

Tegen de wereldkampioen

Ruim een jaar na de onthutsende aftocht voor de WK-kwalificatie toen er met 4-0 verloren werd van Frankrijk, waren de niveauverschillen zondagavond een stuk kleiner. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman speelde met flair en er kwamen kansen. In de tweede helft was Oranje zelfs even de bovenliggende partij. Het bleek echter niet genoeg om drie punten mee te nemen uit het onderkomen van de wereldkampioen.

Op het middenveld mocht Frenkie de Jong voor het eerst starten, drie dagen nadat hij als debuterende invaller tegen Peru (2-1) zo’n sterke indruk had gemaakt. De 21-jarige Ajacied toonde ook in het uitverkochte Stade de France lef aan de bal. De ploeg van Koeman gaf weinig kansen weg, maar deed in de veertiende minuut wel de openingstreffer cadeau. Quincy Promes kopte een wild weggeschoten bal van Daley Blind zomaar terug, zo in de voeten van Blaise Matuidi. De middenvelder vond voor het doel Kylian Mbappé, die de 1-0 binnentikte.

Tweede helft

Lang leek het een veredeld trainingspartijtje voor Frankrijk, dat heerste op het veld en de bal soepel liet rondgaan. Het Nederlands elftal bleef echter overeind en kreeg in de loop van de tweede helft steeds meer grip op de wedstrijd. Georginio Wijnaldum verzuimde in de 66e minuut de bal breed te leggen op de volledig vrijstaande Memphis Depay, maar in de daaropvolgende aanval was het wel raak. Ryan Babel tikte een voorzet van Kenny Tete in en even leek zelfs meer mogelijk voor Oranje, dat via Depay een kans kreeg op de 1-2.

Opgehitst door het ‘Allez les Bleus’ vanaf de tribune zette Frankrijk daarna echter weer aan. Giroud, de spits die op het WK droog bleef staan, schoot in de 75e minuut een voorzet van de ingevallen Benjamin Mendy uit de lucht langs Jasper Cillessen: 2-1.

Teleurstelling

Virgil van Dijk baalde enorm van de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk in de nieuwe Nations League (1-2). „We wilden hier een resultaat halen", zei hij voor de camera van de NOS. ,,Dan is het enorm balen dat het niet is gelukt. Verliezen is altijd slecht."

Van Dijk liet zich niet troosten met de wetenschap dat Oranje de wereldkampioen vooral in de tweede helft goed partij wist te bieden. „Er waren positieve punten", zei hij. „We hadden in de tweede helft minder balverlies en we kregen ook kansen. We hebben bij vlagen goed voetbal laten zien, vooral in de tweede helft. Maar ik ben vooral teleurgesteld over het resultaat."

Oranje gaf de openingstreffer knullig weg, na een mislukte kopbal van Quincy Promes. ,,Fouten horen bij voetbal", zei Van Dijk. „Maar het is jammer dat het nu gebeurde. Daardoor liepen we achter de feiten aan. Frankrijk had veel balbezit, maar toch gaven we weinig weg."

De Nations League is een nieuwe competitie voor Europese voetballanden. In deze competitie zijn tickets voor het EK van 2020 te bemachtigen. Nederland zit in divisie A, bedoeld voor landen met het hoogste niveau. Het nationale elftal is ingedeeld in groep 1 met Duitsland en Frankrijk. Op 13 oktober zal Oranje opnieuw in actie komen. Dan is Duitsland de tegenstander, de wedstrijd wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.