Jubilerende KEI-week breekt records: ‘We zitten nog een beetje op een roze wolk’

Foto: Joël Groen

Foto: Joël Groen

De KEI-week, de introductieweek voor studenten die jaarlijks de stad Groningen op zijn kop zet, is bijna voorbij. Bijna. Het laatste onderdeel op het programma is het eindfeest op vrijdagavond. Hoe is de week volgens het KEI-bestuur verlopen?

Voorzitter Marc Boels durft al voorzichtig een eindoordeel te geven. „Ik durf oprecht te zeggen dat alles tot nu toe heel goed is gegaan”,

Meer KEI-lopers dan ooit (5360 in totaal), meer buitenlandse studenten dan ooit (743 in totaal), minder klachten dan voorgaande jaren en een erepenning. Het KEI-bestuur zit nog een beetje op een roze wolk.

Overstroomde toiletten

Het bestuur is over de gehele strekking zeer tevreden. Op een paar kleine hobbeltjes na. Zo overstroomde een deel van de toiletten maandagavond op de Grote Markt. De put bleek verstopt. Het bestuur besloot een aantal wc’s te sluiten, maar het stonk alsnog.

„Dat was balen. Maar nu weten we dat we voortaan, op de dag van een groot evenement in de binnenstad, de putten door moeten laten spuiten.”

Lustrumfestival

De KEI introduceerde dit jaar een nieuw evenement. Het Lustrumfestival bij de Kardingerplas. Ze hoopten dat de studenten lekker in het water konden genieten van de zon, maar niets bleek minder waar.

Blauwalg verstoorde de waterpret en de zon was ver te zoeken. Bovendien was het bestuur bezorgd dat de studenten geen zin hadden om helemaal naar Kardinge af te reizen.

Maar zo’n vierduizend studenten en honderdvijftig Stadjers vonden dat helemaal geen probleem. Als kers op de taart bleef het droog.

Weinig klachten

Stadjers lijken ook weinig last te ondervinden van de KEI-week. Er kwamen een aantal klachten binnen over geluidsoverlast en rommel. Maar een stuk minder dan voorgaande jaren.

„Het viel dit jaar heel erg mee”, zegt gemeentewoordvoerder Peter Duzink. „We hebben niet veel meldingen gehad van overlast. Zo’n acht in totaal.” Volgens Duzink is de KEI-week prima verlopen.

Klein opstootje

Er waren geen grote incidenten en er is niemand is in het ziekenhuis beland. „Er is iemand behandeld voor een bloedneus en er was een klein opstootje in de stad. Verder is er niets gebeurd”, zegt Boels.

„We werden wel gebeld door een mevrouw die was uitgescholden door twee deelnemers van de KEI-week. Dat hebben we serieus opgepakt.”

Week van zijn leven

Waar Boels het meest trots op is? „Ik heb veel respect voor één KEI-groepje. Een van de KEI-lopers was blind en ze hebben de jongen overal mee naar toegenomen.”

Maar dan ook echt overal. De kroegentocht, de opening, het lustrumfestival, echt alle evenementen. En dat terwijl de KEI-leiders geen ervaring hadden met het begeleiden van blinde mensen. „De jongen heeft de tijd van zijn leven gehad. Dat vind ik echt fantastisch.”